Home Biznis Lukač stopirao nabavku uniformi zbog firme iz Zenice

Lukač stopirao nabavku uniformi zbog firme iz Zenice

0

31.08.2021. / 16:53

BANJALUKA – Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) odlučilo je da prihvati primjedbe firme „Patrio“ iz Zenice, te da obustavi tender i promijeni uslove nabavke uniformi i njenih dijelova za Specijalnu antiterorističku jedinicu, za kadete MUP-a kao i uniforme za policajce u Centru za obuku u Zalužanima.

foto: Agencije

MUP RS je obzirom da je odlučio da odmah usvoji žalbe, shodno tome izmjenio i tendersku dokumentaciju za ove nabavke, a izmjene se uglavnom odnose na sitne detalje vezane za izgled uniformi.

„Na prednjem dijelu našiva se meki čičak, u formatu amblema, na koji se postavlja tkani crni amblem „Specijalna antiteroristička jedinica“, boja kačketa je crna“, jedna je od izmjena vezanih za nabavku uniformi za SAJ.

MUP je uvažio i primjedbu firme iz Zenice kojom se zahtijeva da se osim JUS standarda mogu primijenjivati i neke druge metode.

Važno je istaći da su izmijenjeni i rokovi, pa je tako rok za prijem ponuda sa 24. avgusta prebačen na 2. septembar, a za isti datum je zakazano i otvaranje ponuda. 

Ono što je zanimljivo je da je policajce u Republici Srpskoj prethodnih godina oblačila firma „KM trade“ iz Visokog, a koju su mediji povezivali upravo sa preduzećem „Patrio“ koje se žalilo i čije je žalbe MUP RS, kao što je napomenuto, usvojio djelomično ili u cjelosti.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić u izjavi za CAPITAL ističe da bi baš detalji u izradi uniformi trebali biti najmanje važni. 

„Teško je izdefinisati neke sitne detalje gdje onda možda pobjeđuje forma, a ne suština. Po meni ta uniforma i njeni dijelovi treba da budu kvalitetni, da odgovaraju svojoj namjeni, da imaju određeni rok za koji su predviđeni i uslove u kojima su predviđeni, a da li će biti meki ili tvrdi čičak to su neki detalji gdje je jako teško svaki proizvod analizirati i definisati do u detalje i uvijek će neki detalj ostati nedefinisan koji može biti predmet eliminacije ili prolaska“, kazao je Ćorić. 

Naglasio je da bi ovakvi tenderi trebali biti više uopšteni nego da kreiraju neke sitne detalje koje mnoga preduzeća iz RS iz nekih, čisto formalnih razloga, ne mogu ispuniti. 

„Imali smo ranije sastanak sa premijerom i resornim ministrima na temu kako raspisati taj tender i da se on razbije na više lotova, kako bi ti lotovi bili po više proizvoda, da ne budu na jednom lotu i čizme i cipele i kravata jer su različiti proizvodi i različita su preduzeća koja se time bave. Ako je taj tender zajednički onda veliku prednost imaju trgovačka preduzeća koja objedinjuju te proizvode i prolaze na tim tenderima“, istakao je Ćorić. 

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije pisao odmah po raspisivanju tendera za nabavku policijskih uniformi vrijednog 9,6 miliona maraka, iako je bio podijeljen na lotove kako je obećano domaćim proizvođačim mnogi od njih su već tada rekli da im je ovaj milionski posao nedostižan zbog uslova postavljenih u tenderu.

CAPITAL: Bojana Ninković

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here