Home Vijesti Lukač: Policija je čuvar Republike Srpske, njenih građana i institucija

Lukač: Policija je čuvar Republike Srpske, njenih građana i institucija

0

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da je Policija Srpske definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom i da su njena ovlaštenja jasna – ona je čuvar Republike Srpske, njenih građana i institucija.
Lukač je u intervjuu za list Slovo iz Kičinera u Kanadi naglasio da ne dolazi u obzir nikakva priča o ukidanju Policije Republike Srpske i da je rad Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Policije Srpske definisan Ustavom i zakonom.
On je potvrdio da gotovo svakodnevno dolaze inicijative iz političkog Sarajeva za ukidanjem Policije Republike Srpske, ali da to ne znači da će Srpska tako nešto dozvoliti.
– Sve naše aktivnosti i aktivnosti mene kao ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske usmjerene su na jačanje kapaciteta Ministarstva, pozicije policijskog službenika kako bi naši pripadnici bili što efikasniji u izvršavanju svojih zadataka, a sve na dobrobit naših građana. Naša 782 pripadnika u ratu su život dala za Srpsku i MUP Srpske, tako da smo dužni da ostanemo na putu koji su nam oni utrli – poručio je ministar Lukač za ovaj kanadski list.
Govoreći o bezbjednosnoj situaciji u Republici Srpskoj, Lukač je istakao da je ona dobra, te da Policija Srpske kontinuirano preduzima brojne preventivne i represivne mjere i radnje, kako bi bezbjednosna situacija ostala na zadovaljavajućem nivou.
– Kada gledamo petogodišnji period, možemo reći da je stopa kriminalitet ove godine u odnosu na 2014. godinu manja za 28,1 odsto, a koficijenti ukupne rasvijetljenosti i rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu povećani za više od 10 odsto – naveo je Lukač.

Prema njegovim riječima, značajni rezultati su evidentni i u oblasti imovinskog kriminaliteta, gdje su ova krivična djela u padu za 43,2 odsto u odnosu na isti period 2014. godine.
– Naša proaktivnost i efikasnost rada policijskih službnika se posebno ogleda u poslovima otkrivanja i suzbijanja zloupotreba opojnih droga. Broj otkrivenih slučajeva zloupotreba opojnih droga je veći za oko tri puta. Mi nemamo iluzija da je ovaj region amnestiran od ove pošasti, te zato provodimo brojne operativne akcije sa policijama u regionu, posebno sa MUP-om Srbije – istakao je Lukač.
On je dodao da je MUP Republike Srpske od ove godine dio međunarodnog tima za razbijanje balkanskih narko kartela.
Komentarišući izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona da je BiH “tempirana bomba”, ministar unutrašnjih poslova Srpske je podsjetio da je Makron samo rekao ono o čemu iz Republike Srpske govore već godinama svjesni da povratnici sa sirijskog i iračkog ratišta iz redova islamista ne donose ništa dobro u BiH.
– Makron je potvrdio da to nije samo problem ove zemlje, već i Evrope. Povratnici sa stranih ratišta su na ratište otišli iz radikalnih vjerskih uvjerenja i vraćaju se u BiH da šire upravo tu ideologiju. S obzirom na smiješne kazne koje su dobili, kada izađu iz zatvora, za kratko vrijeme okupljaju oko sebe nove mlade ljude i šire svoju ideologiju. Zato je veoma bitna borba protiv terorizma i saradnja agencija za provođenje zakona, ne samo u BiH, već i na međunarodnom nivou – ocijenio je Lukač.
Na konstataciju da je formirana Žandarmerija i govoreći o njenoj ulozi, Lukač je naglasio da je prvi put u svojoj istoriji MUP Srpske dobio Žandarmeriju.
– Jedinice za podršku su reorganizovane s ciljem bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbjednosne izazove širom Republike Srpske. Žandarmerija je sačinjena od dobro opremljenih, profesionalno obučenih i specijalizovanih snaga. Popunjena je pripadnicima aktivnog sastava Ministarstva, prvenstveno mladim policajcima, a u svom radu već bilježi dobre rezultate. NJena uloga je da odgovori na potencijalne bezbjednosne prijetnje, kao i do pomogne redovnim snagama policije prilikom izvršavanja složenijih zadataka – istakao je Lukač.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Imenovanje Vladimira Mijatovića iz Socijalističke partije za zamjenika ministra bezbjednost u Savjetu ministara BiH je upitno, jer SIPA nije mogla …
VIŠE

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srspke Nedeljko Čubrilović tvrdi da skupštinsko rukovodstvo ne može zavesti red među ljudima koji taj …
VIŠE

Šef kluba poslanika Socijalističke partije u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Maksim Skoko istakao je poslije jučerašnjeg zasijedanja posebne …
VIŠE

Davor Dragičević oglasio se nakon burnih dešavanja na sinoćnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, kada je ministar unutrašnjih …
VIŠE

Član Evropskog parlamenta Tanja Fajon pozdravila je formiranje Savjeta ministara i izrazila uvjerenje da je došlo vrijeme za normalizaciju stanja u …
VIŠE

Americki ambasador u Prištini Filip Kosnet je sa suprugom Alison čestitao svim građanima Kosova nastupajuće Božicne i Novogodišnje praznike, …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)