Home Vijesti Lukač: MUP Srpske nije obaviješten o povratku devet džihadista u BiH

Lukač: MUP Srpske nije obaviješten o povratku devet džihadista u BiH

0

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nije obaviješteno da postoji namjera da devet bivših pripadnika “Islamske države”, koji su se borili za ovu terorističku organizaciju, narednih dana bude deportovano iz Sirije u BiH, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač.
– Mislim da je to pitanje za Ministarstvo bezbjednosti BiH i da oni moraju da se o tom pitanju izjasne, da znamo tačno o čemu je riječ . rekao je Srni Lukač u Beogradu, gdje učestvuje na konferenciji o nacionalnoj bezbjednosti Srbije.
On je podsjetio da je MUP Republike Srpske predlagao da se mora prvo utvrditi da li su to stvarno državljani BiH, jer je poznato da su mnoga lica otišla pod lažnim identitetima i da su tamo takođe pod lažnim identitetima.
– Da ne vraćamo u BiH nekoga ko nije stvarno državljanin BiH. Mislim da je te podatke neophodno utvrditi. Vidjećemo šta će Ministarstvo bezbjednosti BiH da preduzme po tom pitanju – rekao je Lukač.
Pročitajte još:Mektić: Pripadnici “Islamske države” biće predati Tužilaštvu i Sudu BiH
On smatra da se ovom pitanju mora veoma ozbiljno pristupiti, da se ne može samo tako ad hok riješiti ta situacija i da se dovedu u BiH ljudi koji su osvjedočeni teroristi, jer su se nalazili i zarobljeni su upravo u borbama kao aktivni učesnici terorističkih organizacija.

– Sam njihov dolazak u BiH ne može da bude, a da nije pripremljeno mjesto za njihov smještaj koje mora da bude maksimalno obezbijeđeno, ali svakako i da budu procesuirani za sve što su radili kao pripadnici terorističkih organizacija u tim zemljama – rekao je Lukač.
On je dodao da je poznato da je mnogo više džihad-ratnika koji su iz BiH otišli u Siriju i Irak.
– Mnogi od njih su već zarobljeni i nalaze se u raznim kampovima u Siriji, uglavnom pod američkom kontrolom. Postoje tendencije da oni budu izručeni BiH – rekao je Lukač.
Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić potvrdio je Srni da će uskoro iz Sirije u BiH biti deportovano devet bivših pripadnika “Islamske države” koji su se borili za ovu terorističku organizaciju. Prema pisanju sarajevskog “Avaza”, za šestoricom od njih raspisana je crvena Interpolova potjernica.
Među njima su Hamza Labidi, Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Ališić, a nezvanično, trebalo bi da bude izručen i Armin Abdulah Čurt.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Trenutni odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine nisu “antagonistički”, ali su neka pitanja otvorena godinama, što govori da “ipak …
VIŠE

Šef Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić izjavio je da potpredsjednik SDP Denis Bećirović jedino što zna …
VIŠE

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je u razgovoru sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Metjuom Fildom da je Vlada Srpske …
VIŠE

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je, uz pokušaj stvaranja takozvane velike Albanije, najveći bezbjednosni izazov i ugrožavanje …
VIŠE

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da je zabrana meča između fudbalskih klubova “Trepča” i …
VIŠE

Delegacija Srbije na Generalnoj skupštini Interpola u Čileu boriće se do posljednjeg trenutka da takozvano Kosovo, koje je pozvano da prisustvuje …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)