Home Biznis Luka Petrović potvrdio pisanje CAPITAL-a: Skuplja struja za one koji troše...

Luka Petrović potvrdio pisanje CAPITAL-a: Skuplja struja za one koji troše više

0

25.10.2022. / 16:16

TREBINJE – Direktor „Elektroprivrede RSLuka Petrović izjavio je danas da je u prijedlogu o energetskoj stabilnosti koji je ERS dostavio nadležnom ministarstvu, između ostalog, predloženo da se onima koji budu trošili više električne energije račun fakturiše “na drugačiji način”.

FOTO: Siniša Pašalić/Ringier

Petrović je time potvrdio današnje pisanje CAPITAL-a u kojem je navedeno da bi mogle da budu uvedene takozvane blok tarife i da će skuplje kilovate plaćati potrošači koji se budu grijali na struju, odnosno oni koji budu imali prekomjernu potrošnju.

„Nije riječ o klasičnim poskupljenjima, to je samo domaćinski odnos ERS prema domaćinstvima i privrednicima. Moramo da zaštitimo onoga koji štedi, ali i da naplatimo onome koji troši više. Nije ovo sistem poskupljenja, već sistem energetske stabilnosti, izjavio je Petrović za Srnu.

On je istakao da će ERS ostati najpovoljniji snabdjevač električnom energijom u Evropi zato što posjeduje izvozni potencijal kojim će moći da nadomjesti prodaju struje na domaćem tržištu za domaćinstva i privredu po mnogo nižim cijenama od okruženja.

„Nadležno ministarstvo i Vlada Republike Srpske će analizirati prijedloge koje je dostavila ERS s ciljem da građani koji štede mogu imati popuste, a za one koji troše više nego u prethodnim godinama će to morati da bude fakturisano na drugi način, naveo je Petrović, ne precizirajući koji su to predloženi pragovi potrošnje električne energije, odnosno u kojim slučajevima se može očekivati popust a kada račun po većim cijenama.

On je napomenuo da su mnoge države u okruženju povećale cijene električne energije koje su veće tri ili četiri puta od cijena u Srpskoj.

ERS dnevno gubi 800 hiljada KM

Petrović je potvrdio i upozorenja koje je iznio CAPITAL početkom ovog mjeseca da situacija u elektro-energetskom sektoru nije nimalo naivna, prije svega zbog kašnjenja remonta i pozajmljivanja struje Srbiji.

„U sistemu kada je potrebno kupiti nedostajuću energiju kao što to ERS radi u septembru i dijelom u oktobru, morali smo kupiti 40 miliona KM električne energije zato što nam je Termoelektrana Ugljevik” u remontu, van pogona, i zato što je hidrologija tako loša da smo došli na minimalnu kotu akumulacije Bileća i maltene nemamo toka rijeke Drine i Vrbasa, rekao je Petrović.

On je ponovio da nedostaje električne energije u ERS, te da se u posljednjih mjesec i po dana stabilizuje sistem kupujući električnu energiju po znatno višim cijenama od onih koje postoje u domaćem sistemu.

„Minimalno su od 10 do 15 puta skuplje cijene električne energije koje sada kupujemo i prodajemo našim građanima. Kupimo električnu energiju u iznosu od milion KM, da bi održali stabilnost privrede i domaćinstava, a to isto fakturišemo privredi i domaćinstvima u Srpskoj i naplatimo 200.000 KM, dakle ostvaren je gubitak na dnevnim nivoima po 800.000 KM, rekao je Petrović.

CAPITAL: Darko Momić

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)