Home Vijesti “LOŠA PORUKA” Milanović će u Kninu odlikovati generale HVO iz BiH

“LOŠA PORUKA” Milanović će u Kninu odlikovati generale HVO iz BiH

0

Hrvatski predsednik Zoran Milanović najavio je da će na 25. godišnjicu akcije hrvatske vojske i policije “Oluja” odlikovati četiri gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Specijalnu policiju Herceg-Bosne za njihovu ulogu u, kako je naveo, oslobađanju Hrvatske.
Ceremonija dodjele odličja održaće se u Kninu 4. avgusta.
– Tamo će biti unapređenja, biće odlikovanja. Biće odlikovane gardijske brigade HVO koje su bile pod komandom Hrvatske vojske u “Oluji”, koje su isto ginule za oslobađanje hrvatske teritorije – rekao je Milanović.
Odličja će biti uručena komandantima Prve gardijske brigade Bruni Bušiću, generalu Antonu Luburiću, Druge gardijske brigade generalu Stanku Baji Sopti, Treće gardijske brigade Jastrebovi generalu Iliji Nakiću, četvrte Gardijske brigade Sinovi Posavine brigadnom generalu Mati Bilonjiću i komandantu Specijalne policije MUP tzv. “Hrvatske Republike Herceg-Bosne” Zlatanu Miji Jeliću.

Najuporniji u realizaciji ove inicijative bio je general Ljubo Ćesić Rojs koji je prije godinu sličan dopis uputio kabinetu hrvatskog predsjednika. Pojasnio je da je Milanović bez oklijevanja prihvatio inicijativu.
Hrvatski generali smatraju da su njihove snage praktično završile misiju UN i deblokirale zaštićenu zonu Bihaća i tako spriječile nove zločine poslije Srebrenice na području BiH.
Povodom najave Milanovića da će uručiti odlikovanja reagovala je Stranka demokratske akcije BiH (SDA), koja je upozorila da će taj čin opteretiti odnose BiH i Hrvatske. Uručivanje priznanja i odlikovanja Zlatanu Miji Jeliću, optuženog za teške ratne zločine u BiH, predstavlja anticivilizacijski čin vlasti Hrvatske, koji je u suprotnosti sa evropskim vrednostima, smatra Stranka demokratske akcije.
– Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović vrlo dobro zna da je Tužilaštvo BiH još 2015. optužilo Zlatana Miju Jelića za teške ratne zločine koji su dio udruženog zločinačkog poduhvata za koji je Haški tribunal izrekao pravosnažne presude poznatoj šestorci – kažu iz SDA.
Zlatan Mijo Jelić je zloupotrebljavajući dvojno državljanstvo pobjegao iz BiH, skrivao se u Hrvatskoj i predsjednik Milanović najmanje što može da učini je da iskoristi svoj autoritet i ovlašćenja kako bi Jelić bio isporučen pravosuđu u BiH, dodaje se u saopštenju.
– Umjesto toga, Milanović odlikuje takvu osobu i šalje vrlo lošu poruku da još uvijek nema spremnosti za iskrenim suočavanjem sa istinom i za obnovom povjerenja – navode iz SDA.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić smatra da otvaranje tajnih arhiva bivšeg predsjednika SAD Bila Klintona u kojima se …
VIŠE

Draga NASA života nema u opštini Jezero, a kamo li u istoimenom krateru na Marsu. Srđan Puhalo, …
VIŠE

Iako je tvrdio da neće pristati na usvajanje budžeta dok se ne promijene članovi Centralne izborne komije BiH ipak je popustio. Članovi CIK …
VIŠE

Udruženje iz Brčkog biće partner Udruženju „Zdravo mladi“ iz Beograda na projektu snimanja filma o posljedicama NATO bombardovanju u …
VIŠE

Centralna izborna komisija (CIK) BiH omogućila je do 17. avgusta uvid u izvode iz privremenih biračkih spiskova kako bi sve osobe sa pravom glasa …
VIŠE

SDA i SDP BiH kritikovali su odluku hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da odlikuje penzionisanog generala HVO Zlatana Miju Jelića, optuženog …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)