Home Vijesti Ljajić: “Mali šengen”, nije stvaranje nove Jugoslavije, “Balkanije” ili alternativa EU

Ljajić: “Mali šengen”, nije stvaranje nove Jugoslavije, “Balkanije” ili alternativa EU

0

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić rekao je da najnovija inicijativa za povezivanje svih ekonomija zapadnog Balkana, poznatija kao “mali šengen”, nije stvaranje nove Jugoslavije, “Balkanije” ili alternativa EU, nego je treba posmatrati isključivo kroz ekonomsku prizmu.
On je ocijenio da ovu inicijativu od početka prati previše politizacije, a premalo pragmatičnog i racionalnog pristupa, te istakao da ona za ekonomije zapadnog Balkana predstavlja situaciju u kojoj svi dobijaju.
Ljajić je u autorskom tekstu za Politiku istakao da ovu inicijativu treba posmatrati “isključivo kroz ekonomsku prizmu, a politički benefit se ogleda prije svega u stabilizaciji zapadnog Balkana i stvaranju klime u kojoj će se politički problemi i otvorena pitanja iz prošlosti lakše rješavati”.

– Mi u regionu smo probali sve, od mržnje i nacionalizma do ratova, jedino još nismo probali da budemo normalni i pragmatični – naveo je Ljajić, upozorivši da će šverceri i špekulanti naći način da otvore privrede regiona u slučaju da to ne urade države.
On je istakao da “ovo nikako nije stvaranje nekog novog saveza, nove Jugoslavije, nove Balkanije, već sublimiranje i oživljavanje svih regionalnih inicijativa koje su do sada postojale, počev od CEFTA, preko Savjeta za regionalnu saradnju, do Berlinskog procesa, a koje su u osnovi imale slobodan protok ljudi, robe, ideja, kapitala”.
Ljajić je dodao da region kao cjelina ekonomski zaostaje za razvijenim zemljama i da je to ključni razlog koji ukazuje na nužnost pokretanja ove inicijative.
On je naglasio da “mali šengen” nije politički savez, ni alternativa EU, koja je cilj svakoj zemlji regiona, ali se njihove privrede čine konkurentnim za nastup na globalnom tržištu.
Ljajić je dodao da se zemlje zapadnog Balkana nalaze u fazi druge industrijske revolucije, koju karakteriše poluautomatska proizvodnja, dok je savremeni svijet u četvrtoj fazi, koja je zasnovana na primjeni visokih tehnologija.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

U Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) “nastao je pravi haos poslije otkrića Kurira da su socijalisti glasali da četnički vođa Dragoljub …
VIŠE

“Kada se svi na aktuelnom času Skupštine grada Banjaluka zahvaljuju načelnicima što obavljaju svoj posao zahvaliću se i ja građanima što …
VIŠE

Pogrešno procijenio sve dosadašnje rokove za formiranje Savjeta ministara. Dragan Čović, predsjednik HDZ …
VIŠE

Poništio rješenje prema kojem je višečlanoj porodici Kalabić bilo uskraćeno pravo na stan u državnoj svojini. Igor Radojičić, gradonačelnik …
VIŠE

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je večeras da Srpska poziva sve strane i narode u BiH da budu …
VIŠE

Zvaničnici i lideri političkih partija iz zemlje i regiona se u posljednje vrijeme češće okreću modernim tehnologijama, zbog čega se njihova …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)