Home Vijesti Linta: Srbi u FBiH žive kao građani drugog reda, izloženi su sistematskoj...

Linta: Srbi u FBiH žive kao građani drugog reda, izloženi su sistematskoj diskriminaciji

0

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta istakao je težak položaj Srba u Federaciji BiH (FBiH), gdje žive kao građani drugog reda, izloženi sistematskoj diskiminaciji koju provode federalne i kantonalne vlasti.
Linta je juče u Glamoču prisustovao sjednici Skupštine Saveza srpskih udruženja “Zavičaj”, te je tom prilikom naglasio potrebu osnivanja ministarstva za Srbe u regionu, kao i da jedno od najvažnijih državnih i nacionalnih pitanja treba da bude ono koje se odnosi na dva miliona Srba u državama regiona.
On je objasnio da bi ministarstvo sa ozbiljnim budžetom i kvalitetnim i stručnim ljudima imalo zadatak da realizuje što veći broj različitih projekata u regionu iz oblasti infrastrukture, zapošljavanja, obrazovanja, kulture i socijalne i humanitarne pomoći za najgroženija lica.
Linta je ukazao na važnost jačanja srpske sloge, međusobne pomoći i jedinstva, kao jednog od preduslova opstanka srpskog naroda.
On je u obraćanju istakao značaj formiranja jedinstvene srpske liste u Federaciji BiH (FBiH) na lokalnim izborima.

Linta je napomenuo da je položaj Srba u FBiH izuzetno težak, da su tamo obespravljeni i građani drugog reda, jer federalna i kantonalne vlasti sprovode politiku sistematske diskriminacije srpskog naroda.
Prema njegovim riječima, preostali Srbi u FBiH ne primaju nikakvu finansijsku pomoć iz Federacije i kantona ili je ona zanemarljiva.
– Srbi u FBiH ne mogu da se zaposle u javnim ustanovama kao što su državna uprava, ministarstva, prosvjeta, zdravstvo, policija, pravosuđe. Srpska djeca u velikoj mjeri nemaju pravo da uče srpski jezik i nacionalnu grupu predmeta i nemaju pravo da koriste udžbenike na srpskom jeziku. Zdravstvena zaštita je loša i neadekvatna – podsjetio je Linta.
On je ukazao i na veliki broj srpskih sela bez vode i struje i sa veoma lošim putevima, kao i na hiljade porušenih srpskih kuća koje još nisu obnovljene.
– Poseban problem jeste činjenica da pojedini centri moći u Sarajevu i vlast Unsko-sanskog kantona ima skandaloznu namjeru da osnuje migrantske centre u srpskim mjestima što je suprotno Aneksu 7 Dejtonskog sporazuma koji garantuje povratak izbjeglica i raseljenih lica na svoja vjekovna ognjišta – napomenuo je Linta.
On je dodao da se na poligonu u Glamoču na neadekvatan način vrši uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava što, prema brojnim stručnjacima, može imati negativne posljedice po zdravlje ljudi i životnu sredinu, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

“Mi, slobodni građani ove zemlje…” Ovim riječima počinje osnivačka deklaracija “Pokreta pravde”, nove političke …
VIŠE

Odluka predsjednika SNSD da za ministra transporta i komunikacija u novom sazivu Savjeta ministara BiH kandiduje Vojina Mitrovića direktan je …
VIŠE

„Bolje je da umjesto lažnih razotkrivaju prave diplome. Manje je posla.“ Mirko Komljenović, stendap …
VIŠE

Neuspjela potraga za rješenjem, zajedno s predstavnicima Vlade FBIH, dovela je do toga da će tristotinak preostalih radnika nekad najbogatije …
VIŠE

Usvojen zakon po kojem će sve nezaposlene porodilje dobijati materinski dodatak od 405 KM. Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite …
VIŠE

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP BiH, koji je godinama bio na visokim funkcijama kao kadar SNSD, osuo je paljbu na vodeće političke lidere u …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)