Home Vijesti LINTA PORUČUJE “I dalje na slobodi veliki broj učesnika u zločinu u...

LINTA PORUČUJE “I dalje na slobodi veliki broj učesnika u zločinu u Posavini”

0

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ukazao je na tragičnu činjenicu da je i dalje na slobodi veliki broj lica koja su učestvovali u zločinu u Sijekovcu i brojnim drugim mjestima u Posavini.
Linta je istakao da je glavni razlog činjenica da pravosuđe BiH nije učinilo gotovo ništa da nalogodavci i izvršioci ovog i mnogih drugih stravičnih zločina nad Srbima budu kažnjeni.
On je podsjetio da se 26. marta navršilo 28 godina od početka stravičnog ratnog zločina nad 46 srpskih civila u Sijekovcu kod Broda, koji su počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne bošnjačko-hrvatske jedinice iz BiH.
Za ubistva i mučenja Srba u Sijekovcu, napomenuo je Linta, osuđen je samo jedan zločinac i to na uvredljivu kaznu od samo 10 godina zatvora.
– Navedeni zločin je posebno monstruozan jer su među počiniocima bili komšije Muslimani i Hrvati, što govori o kontinuitetu mržnje prema Srbima – rekao je Linta.

U Sijekovcu je tokom hrvatsko-muslimanske okupacije na zvjerski način ubijeno 46 Srba, uglavnom žena, djece i staraca, među kojima je najmlađa žrtva bio dječak od 17 godina, a najstarija muškarac od 77 godina, saopšteno je iz Saveza Srba u regionu.
– U pitanju je prvi masovni zločin u BiH kada su hrvatske snage za samo sat vremena ubile devetovo Srba – podsjetio je Linta.
On je rekao da je mart 1992. godine upisan crnim slovima u istoriji Srba u Brodu i Posavini, jer su Hrvatske vojske 3. marta prešle most na rijeci Savi i zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim formacijama okupirale tadašnju opštinu Bosanski Brod.
– Navedeni događaj je jedan od brojnih dokaza da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH s ciljem stvaranja Velike Hrvatske na načelima zloglasne Nezavise Države Hrvatske – ocijenio je je Linta.
On je podsjetio da su hrvatske jedinice tokom marta 1992. godine okupirale osam opština na području Posavine – Šamac, Brod, Modriču, Odžak, Orašje, Derventu, Gradačac i Brčko.
– Tu su počinili masovni zločini i za nekoliko mjeseci ubijena su čak 3.684 srpska civila i otvorena 54 logora za Srbe – naglasio je Linta.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Premijerka Ana Brnabić večeras je ponovo apelovala na građane da ostanu kod kuće i budu disciplinovani, te najavila da će ako bude potrebno biti …
VIŠE

Vanredno stanje u Republici Srpskoj proglašeno je isključivo kako bi Srpska mogla efikasnije zaštititi svoje građane i privredu i kako bi na …
VIŠE

Lijepo vrijeme ovog vikenda uspjelo je izmamiti građane Sarajeva da izađu i prošetaju jednim od najljepših dijelova grada- Vilsonovim …
VIŠE

Glavni koordinacioni tima je preporučio Republičkom štabu za vanredne situacije da koriguje pojedine zaključke, u cilju  da se osobama s …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će sutra biti donesena odluka da osobama starijim od 65 godina bude dozvoljeno kretanje …
VIŠE

Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara zahvalilo je EU za donaciju od milion evra u okviru projekta podrške Civilnoj zaštiti u BiH, od koje …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)