Home Vijesti Linta oštar: Tvrdnja Incka da obilježavanje 9. januara vrijeđa i zastrašuje druge...

Linta oštar: Tvrdnja Incka da obilježavanje 9. januara vrijeđa i zastrašuje druge je BEZOČNA LAŽ

0

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta izjavio je da je tvrdnja visokog predstavnika u BiH Valnetina Incka da obilježavanje Dana Republike Srpske vrijeđa i zastrašuje druge građane bezočna laž i jedan od dokaza njegovog štetnog djelovanja u BiH.
Linta smatra štetnom i licemjernom izjavu Incka koji je za proslavu Dane Republike Srpske rekao da je neustavna i da predstavlja nepoštovanje vladavine prava i sudskih odluka.
– Tvrdnja Valentina Incka da obilježavanje Dana Republike Srpske vrijeđa i zastrašuje druge građane, misleći na Bošnjake i Hrvate, je sramotna i bezočna laž i jedan u nizu dokaza njegovog pristrasnog i štetnog djelovanja u BiH – istakao je Linta.
On je dodao da nije tačna izjava Incka da entiteti nisu države, jer je, prema izvornom Dejtonskom sporazumu, BiH državna zajednica koja se, kako je naveo, “u suštini sastoji od dvije države Republike Srpske i Federacije BiH”.
Linta je naveo da brojne činjenice pokazuju da je Ustavni sud, prije svega, politički sud koji radi na ispunjavanju programa bošnjačkih stranaka i visokog predstavnika s ciljem neustavne centralizacije BiH, a time i direktnom kršenju Dejtonskog sporazuma.

Poznato je, kaže, da Ustavni sud BiH ima devet sudija i da ključne odluke donosi zajedničkim glasanjem troje stranih sudija i dvoje sudija iz reda Bošnjaka, koji preglasavaju srpske i hrvatske sudije u ključnim predmetima.
Foto: Siniša Pašalić/RAS SrbijaValentin Incko
Linta smatra da Ustavni sud BiH mora biti reformisan tako da budu ukinuta mjesta za strane sudije s ciljem zaštite vladavine prava, demokratije, poštivanja Dejtonskog sporazuma i obnove povjerenja između tri konstitutivna naroda, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.
– Skandalozna je činjenica da lica, koja su strani državljani, više od 20 godina obavljaju sudijsku funkciju u najvišem sudu jedne države, kao i da ih imenuje strani sud tj. Evropski sud za ljudska prava bez saglasnosti nadležnih institucija BiH – naveo je Linta.
Linta je podsjetio da je Ustavni sud BiH novembra 2015. i marta 2019. godine donio dvije neprihvatljive odluke kojima je zabranio Republici Srpskoj 9. januar, da dan svog osnivanja, obilježava kao državni praznik čime je direktno doprinio produbljivanju podjela i širenju nepovjerenja i nerazumijevanja između srpskog i bošnjačkog naroda.
On je napomenuo da Ustavni sud BiH, više od 20 godina, radi bez zakona, a da su prvi pravilnik o radu usvojili 1997. godine, a narednih osam godina ga mijenjali šest puta da bi 2005. godine sami usvojili nova pravila, koja se, kaže, tobože smatraju zakonom.
– U Ustavu BiH jasno stoji da strane sudije treba da budu imenovane na mandat od pet godina nakon čega mora biti usvojen novi zakon kojim će se definisati njihov izbor što se dosad nije desilo. Prvi mandat troje stranih sudija istekao je 2002. godine i poslije toga oni su izgubili svaki legitimitet da donose odluke – naveo je Linta.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Ni na koji način nisam učestvovala i nemam nikakve veze s optužbama zbog kojih je uhapšen vršilac dužnosti generalnog direktora …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republiku Srpsku, 28 godina od njenog nastajanja, vidi stabilnom, institucionalno …
VIŠE

Ramuš Haradinaj je prije nekoliko mjeseci podnio ostavku na mjesto predsjednika kosovske vlade, a sada i na funkciju predsjednika Alijanse za …
VIŠE

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da proslavljanje Dana Republike Srpske – 9. januara, pokazuje očigledno nepoštivanje …
VIŠE

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je da većina Srba u Hrvatskoj poslije pobjede Zorana Milanovića na …
VIŠE

“Niko nije dobio bitku protiv boga, pa neće ni Crna Gora.” Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)