Home Vijesti LINTA O STAVU SDA “Iznose bolesne izmišljotine o Handkeu i Kusturici”

LINTA O STAVU SDA “Iznose bolesne izmišljotine o Handkeu i Kusturici”

0

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta osudio je danas kao bolesne izmišljotine ocjene SDA na račun velikih i svjetski priznatih humanista, umjetnika i patriota Petera Handkea i Emira Kusturice.
Linta je okarakterisao kao bezočne i bolesne optužbe SDA da je Emir Kusturica tobože izdao svoj narod, vjeru i sve ljudske i moralne principe.
– Veoma je zanimljivo kako SDA mnogo smeta činjenica da je Emir Kusturica jasno poručio da je njegova porodica porijeklom srpska pravoslavna i da se on samo vratio svojim korijenima, a ne smeta im što su njihovi preci za vrijeme turske okupacije napuštali hrišćanstvo i primili islam – naveo je Linta u pisanoj izjavi.
Prema njegovom mišljenju, da nije bilo osmanlijske okupacije nikada preci Bakira Izetbegovića i “mnogih drugih poturčenih Srba” ne bi bili muslimani i ne bi se odlukom iz 1993. godine nazvali Bošnjacima.

– U današnje vrijeme svako ima pravo da se slobodno opredjeljuje po nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti. Zbog toga žestoka mržnja koju SDA pokazuje prema Emiru Kusturici najviše i najbolje govori o karakteru najveće bošnjačke stranke i njenom rukovodstvu – naveo je Linta.
On podsjeća da SDA u svom saopštenju ponavlja brutalne i bezočne laži da se ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade Peter Handke svrstao na stranu “negatora genocida i nasilnika pravdajući ratne zločince, kao i da je izdao ljudskost, istinu i pravdu”.
– Srpski narod je ponosan na činjenicu da je jedan veliki književnik i intelektualac kao Peter Handke stao na stranu istine i pravde bez obzira na posljedice. S druge strane, jasno je da SDA ne odustaje od ratnohuškačke i srbomrzačke politike koja nanosi veliku štetu i konstatno proizvodi nepovjerenje i produbljuje podjele između dva naroda – naveo je Linta.
On je poručio da su presude Haškog tribunala da je u Srebrenici izvršen genocid političke i da nisu zasnovane na pravu i činjenicama, već su rezultat ratne propagande.
Austrijski pisac Peter Handke primio je u utorak, 10. decembra, Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu. Uručenju nagrade u Stokholmu prisustvovao je i Handkeov veliki prijatelj – proslavljeni režiser Emir Kusturica.
Iz SDA je tada, između ostalog, ocijenjeno da je Handke “izdao ljudskost, istinu i pravdu i tradiciju evropskog humanizma”, te da je među najglasnijim u njegovoj odbrani Kusturica koji je, kako se navodi, “počinio sličnu izdaju svih ljudskih i moralnih principa”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić upozorila je danas da posljednji stavovi visokog predstavnika Valentina …
VIŠE

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas u Banjaluci da su završene konsultacije sa političkim partijama o formiranju …
VIŠE

Predsjednik Partije demokratskog progresa, Branislav Borenović, čestitao je lideru Konzervativaca Borisu Džonsonu i predsjedavajućim …
VIŠE

Ujedinjena Srpska organizovala je danas i sutra u Banji Vrućici obuku za Izborne štabove, društvene mreže stranke, medije i internet marketing …
VIŠE

Potpredsjednik DNS Nenad Nešić potvrdio je za Srpskainfo da je predložio Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu …
VIŠE

Predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji potpredsjednik DNS Nenad Nešić dostavio je ime još jednog kandidata iz te partije iz reda …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)