Home Vijesti Linta: Na današnji dan prije 28 godina osnovana Republika Srpska Krajina

Linta: Na današnji dan prije 28 godina osnovana Republika Srpska Krajina

0

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta je povodom 28 godina od osnivanja Republike Srpske Krajine ocijenio da je ova republika nastala kao odgovor krajiških Srba na ustašku politiku režima Franje Tuđmana čiji cilj je bio stvaranje etnički čiste “velike Hrvatske” po uzoru na genocidnu NDH.
Linta u saopštenju napominje da je tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman obračun sa srpskim narodom najavio na Prvom kongresu HDZ u februaru 1990. godine kada je izrekao zlokobnu rečenicu da genocidna NDH nije fašistička tvorevina, već istorijski izraz hrvatskog naroda za svojom slobodom.
On navodi da se srpskom narodu tokom predizborne kampanje i nakon dolaska HDZ na vlast maja 1990. godine ledila krv u žilama zbog veličanja ustaštva i NDH, povratka preživjelih ustaša iz emigracije, upotrebe ustaške šahovnice koja počinje sa bijelim poljem, upotrebe ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, pjevanja ustaških pjesama i masovnog otpuštanja s posla.
HDZ je nakon dolaska na vlast, dodaje Linta, ubrzo formirao paravojne formacije koje su počele da sprovode teror nad Srbima u nizu hrvatskih gradova i u većem dijelu zapadne Slavonije.
– Uslijedile su prijetnje, pritisci, izbacivanje iz stanova, miniranje srpskih kuća i lokala, fizički napadi, kindapovanja, mučenja i ubistva Srba – navedneo je u saopštenju.
Linta je istakao da je Republika Srpska Krajina doživjela katastrofu zbog politike dvostrukih standarda međunarodne zajednice i neodgovornog odnosa tadašnje vlasti u Srbiji.
On podsjeća da je u zločinačkim akcijama “Miljevački plato”, “Maslenidža”, “Medački džep”, “Bljesak” i “Oluja” Hrvatska izvršila brutalno etničko čišćenje srpskog naroda sa svog vjekovnog područja, brojne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima i sistemastsko pljačkanje i uništavanje srpske imovine i infrastrukture.

Na današnji dan, 19. decembra 1991. godine proglašena je nezavisnost Republike Srpske Krajine.
Prvi saziv Skupštine Srpske Krajine formiran je krajem 1991. godine iz saziva Skupštine SAO Krajine, Oblasne skupštine Zapadne Slavonije i Velike narodne skupštine Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema.
Prema ustavu, Srpska Krajina “nacionalna je država srpskog naroda i država svih građana koji u njoj žive”. Glavnim gradom je proglašen Knin, a za himnu “Bože pravde”. Ustavom su određene i zastava i grb. Službeni jezik je bio srpski jezik, a pismo ćirilica
Republika Srpska Krajina bila je kratkotrajna država u jugoistočnoj Evropi, međunarodno nepriznata. Nastala je kao odgovor na postupke hrvatskih vlasti, koje su vodile politiku secesije od Jugoslavije, kao i težnja Srba u Hrvatskoj da ostanu u Jugoslaviji i kao odgovor na ustašku politku Tuđmana.
Krajina je postojala između 1991. i 1995. godine i osnovana je na teritoriji Hrvatske u sastavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
Većinu teritorije je Srpska Krajina izgubila tokom hrvatskih vojnih operacija “Bljesak” i “Oluja” 1995. godine. Protjerano je više od 250.000 Srba sa svojih ognjišta.
Ostatak Srpske Krajine u istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Sremu, prema Erdutskom sporazumu kroz prelaznu upravu UN, integrisan je u sastav Hrvatske 1998. godine.
Republika Srpska Krajina se graničila sa Hrvatskom, Mađarskom, Saveznom Republikom Jugoslavijom, BiH i Republikom Srpskom.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Veliki broj policijskih službenika na sarajevskom aerodromu dočekao je avion sa manjom grupom pripadnika ISIS koji su danas deportovani iz Sirije u …
VIŠE

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je juče u oba čitanja Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza …
VIŠE

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je u Rimu da je novi saziv Evropske komisije donio novu energiju po pitanju proširenja EU, što daje razloge …
VIŠE

Na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine muslimanska vojska iz Goražda na kućnom pragu svirepo je ubila 56 mještana Gornje Jošanice kod Foče, …
VIŠE

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija izjavio je nakon današnje sjednice tog pravosudnog tijela održane u Sarajevu, na …
VIŠE

Formiranje Savjeta ministara BiH, koje se čeka duže od godinu dana, moglo bi ponovo zapeti i to zbog ministarstva, koje je je za većinu …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)