Home Vijesti LIKVIDIRAN SA ŠEST METAKA IZ AUTA U POKRETU Dvije godine od smrti...

LIKVIDIRAN SA ŠEST METAKA IZ AUTA U POKRETU Dvije godine od smrti Ivanovića, a UBICE NA SLOBODI

0

Danas su se navršile dvije godine od ubistva predsjednika Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” (SDP) Olivera Ivanovića, a predstavnici ove stranke položiće cvijeće i prislužiti svijeće na mjestu ispred stranačkog sjedišta u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, gdje se desio zločin.
Potpredsjednik SDP Ksenija Božović rekla je da je 2. decembra prošle godine podignuta optužnica protiv šest osoba osumnjičenih za umiješanost za ubistvo Ivanovića, ali da je izvjesno da je istraga vođena u krivom pravcu. Ona je ocijenila da je istraga vođena više s ciljem zataškavanja tragova ovog zločina, a manje radi pronalaženja nalogodavaca i izvršilaca.
– Dijve godine su protraćene u prepucavanjima i smišljenim saslušanjima, sada i optužnici protiv lica koja, poput sekretarice SDP Silvane Arsović, ni u kom smislu nisu umiješana u ubistvo – kaže Božovićeva.
Advokat Ljubomir Pantović ocijenio je da su istražni postupak i optužnica sarkastični i da je rezultat istrage besmislen jer se ne zna ko je naredio, a ko počinio ubistvo. On smatra da se specijalni tužilac tokom dvogodišnje istrage bavio perifernim pitanjima i da bi u narednom, što skorijem periodu morao da usmjeri istragu na pronalaženje naredbodavca i ubica Olivera Ivanovića.
Foto: Mitar Mitrović/RAS Srbija
– Svaka druga aktivnost, pa i suđenje koje će početi 11. februara, je odvlačenje pažnje i skretanje sa osnovnog cilja – podizanja optužnice protiv nalogodavca i izvršilaca – zaključio je on.
Advokat Nebojša Vlajić smatra da je problem u nepostojanju saradnje istražnih organa Srbije i samoproglašenog Kosova i to što do sada nisu razmijenjene informacije između Bograda i Prištine o rezultatima istrage i saznanjima tokom protekle dvije godine.
– Sve dok se ne dogodi razmena informacija ili bar jedna strana ne iznese javnosti svoje rezultate istrage o nalogodavcu i počiniocu, čime će natjerati drugu da odgovori svojim nalazima, istraga će tapkati u mjestu, čime se se stvara prostor da nikada ne bude rasvetljeno ubistvo Olivera Ivanovića – smatra Vlajić.

On je uvjeren da bi se ubistvo Ivanovića ubrzo rasvijetlilo ukoliko bi postojala politička volja da se nadležnom tužiocu dostave sve informacije, da se obavi razmjena informacija, kako bi nadležni tužilac i sudovi radili svoj posao bez političkog upliva.
Za umiješanost u ubistvo Olivera Ivanovića optuženo je šestoro Srba sa sjevera Kosova – policajci Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Žarko Jovanović i Rade Basara, te civili Marko Rošić i Silvana Arsović.
Pročitajte još:“SVE OVO JE IGRA” Supruga Olivera Ivanovića revoltirana kosovskom optužnicom za ubistvo muža
Specijalni tužilac Sulj Hodža uhapšene Srbe tereti za više krivičnih djela – učešće ili organizovanje organizovane kriminalne grupe, zloupotrebu položaja ili službenih ovlaštenja, pomoć u činjenju krivičnog djela teško ubistvo, neovlašteno posjedovanje oružja, otkrivanje službene tajne i prepravljanje dokaza.
U optužnici se navodi da je Ivanović ubijen iz političkih motiva, a dvojica Srba sa sjevera Kosova – potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić i biznismen Zvonko Veselinović, iako nisu optuženi, označeni su kao organizatori kriminalne grupe formirane 2011. godine, i naznačeno je da su u bjekstvu.
U optužnici se navode i imena policajaca, bivšeg šefa operative Kosovske policijske službe za region sjever Željka Bojića i šefa istraga za region sjever Milana Ristovića, koji su navodno po nalogu Radoičića i Veselinovića snimke sa nadzornih kamera skinuli i ponijeli sa sobom mada su dio snimaka na kojima se ne mogu identifikovati počinioci ubistva predali tužilaštvu.
Njih dvojica su, kako se navodi u optužnici, nadgledali tok istrage i o tome obavještavali organizatore kriminalne grupe, a Bojić je prema nalazima istrage navodno bio “mozak kriminala na sjeveru Kosova” preko koga je Radoičić imao direktan uticaj u KPS.
Bojić i Ristović su u bjekstvu i za njima je, kao i za Radoičićem i Veselinovićem raspisana potjernica. Porodica Olivera Ivanovića, rodbina, prijatelji i članovi SDP apeluju na nadležne vlasti i međunarodne institucije da se pronađu naredbodavci i počinioca ubistva. Oliver Ivanović ubijen je sa šest metaka koji su ispaljeni iz automobila u pokretu u trenutku kada je prilazio zgradi u kojoj se nalazi sjedište SDP.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

„Pitanje je dana kada će Dodik u SNSD učlaniti Vučića.“ Rajko Vasić, …
VIŠE

Tužilaštvo je tek 4 godine nakon prijave nasilja u porodici podiglo optužnicu protiv nasilnika, koji je nedavno ponovo zaprijetio bivšoj ženi na …
VIŠE

Policija rasvijetlila krađu luksuznog „audija Q7“, koji je ukraden 2016. u Švajcarskoj. Slobodan Radinković, načelnik PU …
VIŠE

Albanski premijer Edi Rama podnio je Osnovnom sudu u Prištini tužbu protiv odlazećeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja zbog kleveta o navodnoj …
VIŠE

Delegat u Domu naroda BiH i bivši direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić šokirao je javnost jučerašnjom izjavom da je …
VIŠE

Premijerka Ana Brnabić kaže da su srpskim institucijama “vezane i ruke i noge” u vezi s istragom ubistva Olivera Ivanovića i dodaje da …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)