Home Biznis Legle subvencije za mlade, Ministarstvo finansija tvrdi da kašnjenja nema

Legle subvencije za mlade, Ministarstvo finansija tvrdi da kašnjenja nema

0

13.12.2022. / 16:50

BANJALUKA – Ministarstvo finansija Republike Srpske tvrdi da nema kašnjenja u isplatama za nezaposlene roditelje u višečlanim porodicama. O kašnjenju subvencija za kredite za mlade bračne parove, koje su dva sata nakon pisanja CAPITAL-a uplaćene nakon višemjesečnog kašnjenja, nisu rekli ništa.

FOTO: Pixabay

Za naknade višečlanim porodicama rekli su da su one uslovljene datumom obrade predmeta, a da se po usvajanju zakona očekuje da će termin isplata biti određenog datuma u mjesecu. Ipak, iz njihovog saopštenja, vidi se da kašnjenja ima.

“Ministarstvo na mjesečnom nivou redovno isplaćuje naknade u pojedinačnom iznosu od po 750 КM za nezaposlene roditelje četvoro i više djece. Po ovom osnovu je do sada ukupno isplaćeno 5,32 miliona КM u dvije tranše za oko 3.500 porodica. Za septembar je isplaćeno 2,67 miliona КM za 3.564 korisnika, dok je u novembru isplaćeno 2,65 miliona КM za 3.541 korisnika i ova isplata se odnosi na oktobarsku naknadu”, tvrde u ovom ministarstvu.

Od početka realizacije odluke o isplati pomoći višečlanim porodicama, kažu, isplate se vrše na mjesečnom nivou, sukcesivno, čim budu obrađeni podaci koje su korisnici bili u obavezi dostaviti, te nakon provjera računa i unosa podataka u sistem.

“Svi korisnici koji su se odazvali na javni poziv, dopunili dokumentaciju, te koji ispunjavaju uslove će dobiti mjesečnu naknadu od 750 КM. Uskoro se očekuje i isplata kompletne novembarske naknade koja ukupno iznosi 2,6 miliona КM, a odnosi se na 3.538 korisnika. Takođe, biće isplaćeno i još 83 korisnika koji su u međuvremenu dopunili dokumentaciju i stekli pravo na naknadu”, rekli su u ministarstvu.

Kako su za portal CAPITAL ispričali korisnici ovih naknada, finansijska pomoć od 750 maraka za višečlane porodice posljednji put je isplaćena u oktobru, dok je ona za stambene kredite na račune legla 29. septembra.

Kašnjenje naknada i panično zaduživanje Vlade Srpske psoljednjih dana posljedica su razbacivanja novca pred izbore kada je neplanski iz budžeta podijeljeno 160 miliona maraka na jednokratne pomoći i nasumična povećanja plata, što je iscijedilo budžet Srpske.

Budžet Srpske iscijeđen, nema para za višečlane porodice i mlade parove

CAPITAL: Andrijana Pisarević

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)