Home Vijesti Lavrov: Zatvoriti OHR u BiH, Šmit nije legitiman

Lavrov: Zatvoriti OHR u BiH, Šmit nije legitiman

0

SOČI – Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov primio je danas u Sočiju ministarku spoljnih poslova BiH u Savjetu ministara BiH Biseru Turković, a razgovor se odnosio na situaciju u BiH i odnosu dviju država.

Lavrov je na zajednčkoj konferenciji za novinare rekao da je razgovor protekao u sadržajnoj, prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi, kao i da su dogovorili otvaranje odjeljenja Ambasade Rusije u Banjaluci.

Lavrov je ponovio stav da Rusija podržava nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, njen teritorijalni integritet i suverenitet.

Ponovio je i da Rusija podržava Dejtonski mirovni sporazum i u skladu sa tim ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta BiH.

Za Rusiju je, kazao je Lavrov, uticaj i vođenje države BiH spolja – nedopustiv.

Šef ruske diplomatije ponovio je da se Rusija zalaže za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR), a za njemačkog diplomatu Kristijana Šmita je rekao da nije legitiman i da ne predstavlja konsenzus tri naroda.

Podsjetio je da Šmit nije izabrani u Savjetu bezbjednosti UN, te dodao da bi narod BiH trebalo da pokrene inicijativu za zatvaranje OHR-a.

“Rusija će podržati taj scenario, ali i sve što doprinosi stabilizaciji”, rekao je Lavrov novinarima na konferenciji koja je direktno prenošena na YouTube kanalu.
Adblock test (Why?)