Home Vijesti Lavrov: Sve isporuke naoružanja Ukrajini postaju mete za rusku vojsku

Lavrov: Sve isporuke naoružanja Ukrajini postaju mete za rusku vojsku

0

MOSKVA – Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je da sve isporuke koje uključuju slanje vojne pomoći Ukrajini ujedno postaju i legitimne mete za rusku vojsku.

„Jasno smo stavili do znanja da će sve te isporuke koje stižu u Ukrajinu, za koje mi smatramo da je u pitanju naoružanje, biti zakonske mete za gađanje“, dodao je.
Takođe je rekao i da isporuka sovjetskih sistema S-300 iz drugih zemalja u Ukrajinu je nezakonita, a Moskva će sprečiti tako nešto.
Naime, Slovačka je iskazala spremnost da Ukrajini pošalje PVO sisteme S-300 čim od Amerike ili od saveznika od NATO dobije zamjensku vojnu tehniku.
„Želim da podsjetim sve zemlje koje uopšte i razmatraju takvu ideju – sovjetsko i rusko naoružanje se tamo nalazi isključivo u skladu sa međuvladinim sporazumima i ugovorima koji imaju određene sertifikate za upotrebu. Upravo ti sertifikati zabranjuju da se to naoružanje šalje trećim zemljama. Mogu samo da dodam da mi to nećemo dozvoliti da se desi“, naglasio je Lavrov.
Rusija može da računa samo na sebe
Rusija danas može da računa samo na sebe i na prostale saveznike, iluzije prema Zapadu više ne postoje, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„Preživljavamo. Te mjere koje preduzima predsjednik i Vlada se postepeno objavljuju. To je samo početak korekcije našeg ekonomskog kursa kako bi se osposobili u skladu sa prilikama. Nakon 2014. godine stekli smo iskustvo koje nam je omogućilo da računamo samo na sopstvene snage. I to je najvažnija lekcija iz tog istorijskog perioda“, rekao je on.
Prema njegovim ijrečima, Zapad je uveo više od 5.000 individualnih sankcija protiv Rusije, što je „svojevrsni svjetski rekord, ali su one samo ojačale našu zemlju“.
Lavrov je kazao i da Zapad pokušava da marginalizuje Rusiju, da zaustavi njen razvoj, a pritisak na Moskvu je trenutno bez presedana
„To što vidimo u Ukrajini je suština zapadnog strateškog kursa, a zapravo pokušaj marginalizacije Rusije, da se ona obuzda, da se stavi tačka na njen Razvoj i da se njen uticaj na svjetsku politiku uništi. To se ogleda i u ekonomiji, sportu, umjetnosti, trgovini, nauci i obrazovanju“, naglasio je.
Govoreći o situaciji u Ukrajini, Lavrov je izrazio nadu da će se ona završiti, ali da taj proces koči upravo Zapad.
Kazao je i da predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski računa na to da će Kongres SAD primorati američkog lidera Džozefa Bajdena na konfrontaciju sa Rusijom.
O garancijama bezbjednosti
Moskva želi da dobije garancije bezbjednosti koje će biti zajedničke kako za Rusiju, tako i za Ukrajinu i ostatak Evrope, rekao je Lavrov.
„Cilj operacije da se zaštite civili koji su ginuli tokom proteklih osam godina. Cilj je da se demilitarizuje Ukrajina kako takve prijetnje više ne bi bilo, ali i da se dobiju garancije bezbjednosti koje će bizi zasnovane na principima nedeljive bezbjednosti i za Ukrajinu, i za Rusiju, ali i za cijelu Evropu. Mi to predlažemo već mnogo godina“, zaključio je.
Adblock test (Why?)