Home Vijesti Lavrov: Saradnja sa Republikom Srpskom biće razvijana

Lavrov: Saradnja sa Republikom Srpskom biće razvijana

0

Lavrov je Dodiku rekao da će zajednička saradnja biti razvijana u oblastima koji su od obostranog interesa.
Šef ruske diplomaitije je naglasio da podržava Dodikov čvrst stav u zaštiti principa Dejtonskog sporazuma i da u Sarajevu nije malo onih koji žele da sruše taj osnovni dokument, što pokušava Zapad, prije svega SAD i EU.
– Žele da liše identiteta tri konstitutivna naroda i pod parolom lažne demokratije pretvore BiH u unitarnu državu. Pokušavaju da naruše pravila i procedure Upravnog odbora, nastojeći da tajno od Rusije dogovore neke odluke koje neće imati legitimitet. To uključuje i pokušaje legalizacije novog visokog predstavnika kojeg nije potvrdio Upravni odbor Savjeta za sporvođenje mira, čija kandidatura nema saglasnost tri konstitutivna naroda i nije odobrena od Savjet bezbjednosti UN – istakao je Lavrov.
On je poručio da Amerikanci imaju čak specijalnog predstavnika za izbornu reformu u BiH, što jasno govori o tome kako se oni odnose prema suverenosti te zemlje.
– Treba skrenuti pažnju sa domaćih problema. Bivši evropski komesar za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini, prethodnik Žozepa Borelja, izjavljivala je da Rusija ne treba da radi na Balkanu zato to je ona teritorija EU, što je kolonijalno mišljenje. Vi ste borac! Glavno je da ste Vi jedini od ključnih igrača, članova Predsjedništva BiH, koji se zalaže za Dejton – poručio je Lavrov Dodiku.
(RTRS)
Adblock test (Why?)