Home Vijesti Lavrov: SAD se miješaju u unutrašnje poslove BiH

Lavrov: SAD se miješaju u unutrašnje poslove BiH

0

MOSKVA – Vašington nastavlja da se miješa u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine i odobrava pokušaje da se ova država pretvori u unitarnu, podstičući satanizaciju Republike Srpske, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za novinare poslije razgovora sa hrvatskim kolegom Gordanom Radmanom.

„Sada se aktivno preduzimaju pokušaji da se BiH od države u kojoj postoje dva entiteta i tri državotvorna naroda sa jednakim pravima pretvori u unitarnu državu. A uz podsticaj nekih zapadnih zemalja, prije svega SAD, satanizacija Republike Srpske i njenog rukovodstva se koristi u ove nedolične svrhe“, istakao je Lavrov.
On je podsjetio na riječi bivše šefice evropske diplomatije Federike Mogerini koja je izjavila da je „Zapadni Balkan područje gdje će se Evropska unija baviti svim problemima i da je bolje da se drugi tu ne miješaju“.
Ministar je istakao da je „veoma indikativno da su, uz sve pozive da se ne miješaju u unutrašnje stvari drugih država, Sjedinjene Američke Države imenovale specijalnog predstavnika za sprovođenje izborne reforme u Bosni i Hercegovini: ovo je pitanje o sferama uticaja. Ovo smatramo veoma indikativnim u smislu pristupa Sjedinjenih Američkih Država problemima na Zapadnom Balkanu“.
„Ovi primjeri su veoma indikativni sa stanovišta tekućih pregovora o bezbjednosnim garancijama koje je pokrenula Ruska Federacija“, zaključio je Lavrov.

Adblock test (Why?)