Home Vijesti Lavrov: Ne postoji alternativa dejtonskoj arhitekturi BiH

Lavrov: Ne postoji alternativa dejtonskoj arhitekturi BiH

0

SARAJEVO – Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da trenutno ne postoji alternativa dejtonskoj arhitekturi BiH i da bi posljedice novih eksperimenata mogle biti loše.
Lavrov ističe da osporavanje decentralizovane arhitekture BiH, uloge, pa čak i naziva entiteta, kao i prava njihovih naroda, predstavlja rad protiv duha i slova Dejtonskog sporazuma, kao i protiv stabilnosti i sigurnosti.
– Postoje mnoge spekulacije o modernizaciji dejtonske arhitekture BiH, prilagođavanju nečijim standardima ili čak oblicima normalizacije, ali oni nisu održivi. Nijedan od naprednih koncepata ne može osigurati unutrašnji balans interesa tri naroda koji je uspostavljen u Dejtonu 1995. godine, a koji je ključan za bh. kontekst – rekao je Lavrov.
U video obraćanju na konferenciji povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, u organizaciji Ministarstva inostranih poslova Hrvatske i Hrvatske akademije nauka i umjetnosti, Lavrov je ocijenio da nikakva druga formula neće funkcionisati.
– Moramo priznati da sve ne ide baš glatko na polju jačanja unutrašnjeg međusobnog razumijevanja u BiH. Postoje očite poteškoće u napretku u procesu međuetničkog pomirenja i na momente svjedočimo ispadima tenzija. Ali, to ne pokazuje kako dejtonska pravila više ne funkcionišu. Naprotiv, s njima je sve u redu, ali se mora postupati u skladu sa njima kao što je predviđeno u Dejtonskom sporazumu – rekao je Lavrov.
On je ukazao da nasljeđe mira u BiH pokazuje da je svjetska zajednica ispunila misiju u ovoj zemlji, te da je evidentno da suverena i nezavisna BiH ne treba spoljno tutorstvo, prenosi N1.
Lavrov kaže da se, na žalost, ovakvi primjeri vide prečesto, te da je visoki predstavnik iscrpio svoju funkciju i da ne postoji dodatna vrijednost od zadržavanja ovog mehanizma protektorata.
– Čudno je da umjesto priznavanja ove očiglede činjenice, slušamo o nominovanju novih kandidata na ovu funkciju, koja je izgubila svoj smisao. Ključ rješavanja svih problema u BiH je dijalog i zajedničko razumijevanje među tri konstitutivna naroda, uvažavanje zajedničkih interesa na osnovu pozitivne, objedinjene agende, s postepenim širenjem spektra zajedničkih ciljeva – rekao je Lavrov i dodao da je budućnost BiH u rukama njenih naroda.
On je naveo da je prije 25 godina, koordinisanim naporima svjetske zajednice, zaustavljen tragični međuetnički, građanski rat u BiH, te da je Dejtonski sporazum uspostavio novu stvarnost u regionu Balkana.
– BiH je tada postala zajednica tri ravnopravna naroda i dva entiteta – Federacije BiH i Republike Srpske, sa širokom ovlaštenjima u područjima koja se ne odnose na kompetencije centralnih vlasti – podsjetio je Lavrov.
On je naveo da se danas može sa razlogom analizirati nasljeđe Dejtonskog sporazuma.
– Dejtonski sistem unutrašnjeg balansa i stabilnosti BiH je prošao test vremena i dokazao svoju funkcionalnost, gdje zemlja efikasno održava mir i sigurnost, te ispunjava sve neophodne uslove za dinamičan socioekonomski razvoj – rekao je Lavrov.
Sporazum je, kaže Lavrov, ugradio šemu uvažavanja interesa sva tri naroda i dva entiteta kroz njihovu jednaku zastupljenost u tijelima vlasti, kao i procesu donošenja odluka na svim nivoima, što je ključni element za progres u zemlji.

Let's block ads! (Why?)