Home Biznis Lani izvoz manji za gotovo devet, a uvoz za 13 odsto

Lani izvoz manji za gotovo devet, a uvoz za 13 odsto

0

09.02.2021. / 14:52

SARAJEVO – Ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene BiH prošle godine iznosio je 28 milijardi KM, od čega je izvoz bio 10,8 milijardi KM i manji je za gotovo devet odsto nego 2019. godine, izjavio je predsjednik Spoljnotrgovinske komore Vjekoslav Vuković.

izvor: BHRT

Vuković je na konferenciji za novinare u Sarajevu istakao da je uvoz prošle, u odnosu na prethodnu godinu, u padu za 13 odsto zbog pandemije virusa korona, te dodao da je spoljnotrgovinska razmjena u posljednjem kvartalu blago porasla.

Prema njegovim riječima, kao rezultat smanjenog izvoza od nešto više od milijardu KM i smanjenog uvoza od 2,66 milijardi KM, spoljnotrgovinski deficit BiH u prošloj, u odnosu na 2019. godinu, smanjen je za 20 odsto.

Vuković je naveo da su najznačajniji spoljnotrgovinski partner BiH u prošloj godini zemlje EU /71,8 odsto ukupnog izvoza BiH/, zatim zemlje Cefte, Efte, ali i neka druga tržišta.

On je rekao da je na tržište EU izvezeno robe u vrijednosti od 7,7 milijardi KM, što je manje za 14,3 odsto nego 2019. godine, dok je uvoz lani iznosio 11,5 milijardi KM, što je manje za 9,11 odsto od prethodne godine.

Najznačajniji partner BiH po obimu spoljnotrgovinske razmjene iz EU je Hrvatska, gdje je izvezeno robe u vrijednosti od 1,42 milijarde KM, a uvezeno 2,91 milijardu KM.

Vuković je naveo da spoljnotrgovinska razmjena BiH sa zemljama Cefte učestvuje sa 16,8 odsto izvoza i 16,4 odsto uvoza. On kaže da je u prošloj godini iz BiH na tržište Cefte izvezeno robe vrijedne 1,81 milijardu KM, što je manje za 11,8 odsto u odnosu na 2019. godinu, dok je uvoz bio 2,77 milijardi KM, što je manje za 9,2 odsto od prethodne godine.

On je rekao da je od zemalja Cefte najznačajniji spoljnotrgovinski partner BiH Srbija, na čije tržište je izvezeno robe u vrijednosti od oko 1,22 milijarde KM, što je manje za 12,34 odsto od prethodne godine, a uvezeno robe u vrijednosti od oko 2,51 milijardu KM, što je smanjenje za 9,87 odsto.

Vuković kaže da se na učešće Efte i ostalih zemalja odnosi 16,6 odsto uvoza i 11,4 odsto izvoza BiH, te da je BiH najznačajniji partner Efte Švajcarska, u koju je BiH lani izvezla robe vrijedne 266 miliona KM, što je više za 10,79 odsto nego prethodne godine, dok je uvoz iznosio 210 miliona KM i manji je za 53 odsto.

Vuković je napomenuo da je među “ostalim zemljama” najznačajniji spoljnotrgovinski partner BiH Turska, sa kojom je obim spoljnotrgovinske razmjene iznosio oko milijardu KM, od čega se na izvoz odnosi više od 316 miliona KM, što je više za 6,73 odsto od 2019. godine.

O ostalim tržištima nakon Turske, on je rekao da najveći obim razmjene BiH ostvaruje sa Kinom, sa kojom je pokrivenost uvoza izvozom svega šest odsto, te dodao da je smanjen izvoza i uvoza u prošloj godini bio i sa SAD, dok je izvoz u Rusiju povećan.

Osvrćući se na sektor transporta BiH u vrijeme pandemije, Vuković je rekao da se pokazalo da je to jedna od najbitnija karika jer se zatvaranje granica, kao i otežano kretanje kamiona kroz zemlje, reflektovalo na spoljnotrgovinsku razmjenu.

Vuković je naveo da je prema procjeni Komore, pad bruto domaćeg proizvoda BiH prošle godine iznosio 6,5 odsto, te dodao da je ovaj procenat najrealniji u odnosu na sve druge sa kojima izlaze mnoge institucije u BiH. Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Let's block ads! (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here