Home Vijesti Lajčak predstavnik EU za zapadni Balkan?

Lajčak predstavnik EU za zapadni Balkan?

0

BRISEL – EU intenzivno traži pogodnu ličnost za novu funkciju specijalnog izaslanika za zapadni Balkan, a najozbiljni kandidat je šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, pišu Večernje novosti.
Cilj EU je, kako navodi beogradski dnevnik, da se tako prije svega ublaži uticaj SAD u regionu.
Kao dobar poznavalac prilika i iskusni političar koji je već obavljao više važnih funkcija na ovim prostorima, Lajčak, koji srpski govori gotovo bez akcenta, praktično ispunjava sve uslove.
List navodi, pozivajući se na dobro obavještene izvore, da je Lajčak početkom nedjelje u Briselu, daleko od očiju javnosti, s tim u vezi obavio veoma važan dvočasovni sastanak sa budućim šefom evropske diplomatije Đozepom Boreljom.
“SAD imaju dva predstavnika za zapadni Balkan, a mi nijednog. Zato nam i ide ovako”, navodno je tom prilikom Borelju rekao rezignirani Lajčak, misleći na sporost proširenja i sve veće udaljavanje regiona od EU”, kaže izvor Novosti.
List piše da “kasting” traje već neko vrijeme, još otkako je određen sastav nove Evropske komisije, navodeći da se još razmišlja da li će specijalni predstavnik predstavljati samo EK ili cijelu EU.
Let’s block ads! (Why?)