Home Biznis Lagard: Stagflacija trenutno nije naš osnovni scenario

Lagard: Stagflacija trenutno nije naš osnovni scenario

36

07.05.2022. / 14:39

BRISEL – Stagflacija nije vjerovatan ekonomski ishod za evrozonu, iako rat u Ukrajini usporava rast i ubrzava inflaciju, rekla je predsjednica Evropske centralne banke Kristin Lagard.

Foto: Agencije

„Stagflacija trenutno nije naš osnovni scenario“, rekla je Lagardova slovenačkom listu Delo u intervjuu objavljenom u subotu, prenosi Bloomberg.

Dok bi izuzetno velika neizvjesnost mogla da izazove usporavanje privrednog rasta praćeno visokom inflacijom, trenutna situacija se ne može porediti sa onom iz 1970-ih, istakla je ona.

Centralni bankari su suočeni sa kontradiktornim pritiscima dok ruska invazija podiže cijene na više, a istovremeno narušava povjerenje među preduzećima i domaćinstvima.

Zvaničnici ECB su i dalje odlučni da nastave sa normalizacijom monetarne politike, pri čemu mnogi drže mogućnost prvog povećanja kamatne stope u julu.

U petak je predsjednik Bundesbanke Joahim Nagel rekao da kreatori politike ne smiju predugo da čekaju da preduzmu takav korak, dok je član francuskog Upravnog saveta ECB Fransoa Vileroa de Galjo rekao da bi kamatne stope koje su trenutno na -0,5 odsto, mogle postati pozitivne ove godine.

Upitana o kamatnim stopama, predsjednica ECB je rekla da će zvaničnici držati „sve opcije otvorene“ i da će napredovati postepeno. Biznis.rs

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)