Home Biznis Kusturica ne plaća porez, a redovno dobija novac iz Budžeta RS

Kusturica ne plaća porez, a redovno dobija novac iz Budžeta RS

0

BANJALUKA – Nakon što je u ovoj godini „Andrićev institut“, kojim rukovodi Emir Kusturica, dobio više novca iz Budžeta nego sve ustanove kulture u RS zajedno, u idućoj godini iznos javnog novaca kojim će raspolagati manji je za 30 odsto. Istovremeno, većinski Kusturičin „Andrićgrad“ duguje Poreskoj upravi više od 175 hiljada maraka.

U Prijedlogu budžeta Republike Srpske za 2020. godinu transfer Javnoj ustanovi „Andrićev institut“ iznosi 650.000 KM. Taj institut je formalno u vlasništvu Vlada Srbije i Republike Srpske.

To je za 28 odsto manje nego što je Kusturica imao ove godine, kada mu je iz Budžeta dato 900.000 KM, o čemu smo pisali u tekstu „Kusturici više novca nego svim ustanovama kulture zajedno“.

Tekući grantovi kulture u idućoj godini trebalo bi da iznose 800.000 KM, za pet hiljada manje nego što su iznosili ove godine.

S obzirom na to da je “Andrićev institut” registrovan za istraživanje i eksperimentalni razvoj u društvenim i humanističkim naukama, pogledali smo koliko se izdvaja u Budžetu za naučne institucije.

Ove godine grant za aktivnosti naučnih institucija iznosio je 1,9 miliona, a u idućoj je planirano da iznosi 2,2 miliona, što je povećanje za 16 odsto.

„Andrićgrad“ duguje 175 hiljada Poreskoj upravi RS

Osim što je direktor „Andrićevog instituta“, Kusturica, odnosno njegovo preduzeće „Lotika“ Mokra Gora je većinski vlasnik „Andrićgrada“ u Višegradu u kojem udio ima i Vlada Republike Srpske i opština Višegrad.

Preduzeće „Andrićgrad“ među najvećim je dužnicima Poreske uprave Republike Srpske sa dugom od 175.647 КМ na kraju oktobra ove godine.

Iako ima registrovan dug, računi im nisu blokirani.

Zvanični sajt „Andrićgrada“ je suspendovan.

Direktor „Andrićgrada“ nije više Emir Kusturica, već Anđela Rajović, koja se vodi i kao direktor njegovog preduzeća “Lotika” Mokra Gora u Srbiji.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Ključne riječi:& & , , , , , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of