Home Vijesti KRIZA U CRNOJ GORI Dačić: Ne prihvatamo da se odgovornost prebacuje na...

KRIZA U CRNOJ GORI Dačić: Ne prihvatamo da se odgovornost prebacuje na Srbiju

0

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da Srbija ne prihvata to da joj se prebacuje odgovornost za krizu u Crnoj Gori.
– Apsolutno ne prihvatamo optužbe koje dolaze kroz izjave najviših državnih funkcionera i kroz organizovanje raznih peticija onih koji su potpisivali peticije protiv srpskog naroda, a u kojima se odgovornost za krizu u Crnoj Gori prebacuje na zvanični Beograd i Srbiju – istakao je Dačić.
On je naveo da je ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović pozvan u Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore da mu bude uručena protestna nota povodom pokušaja paljenja zastave Crne Gore u Beogradu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.
– Imajući u vidu cjelokupnu situaciju, i da je to pokušaj da se nađe alibi za krizu u Crnoj Gori, naš ambasador nije primio notu Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore – naveo je Dačić.
Dačić je dodao da je danas pozvan otpravnik poslova Ambasade Crne Gore na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
– Mi još jednom izražavamo protivljenje donošenju Zakona o slobodi vjeroispovesti u Crnoj Gori, jer je usmjeren protiv prava i sloboda srpskog naroda, i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori. Imamo legitimno pravo i obavezu da govorimo o Srbima u Crnoj Gori, u interesu njihovih prava i sloboda, jer ih u Crnoj Gori ima 29 odsto – naglasio je Dačić.

On je podsjetio da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori donesen uz protivljenje srpskog naroda i SPC i ocijenio da može da dovede do toga da budu ugrožene srpske svetinje, odnosne svetinje pravoslavnog naroda u Crnoj Gori.
Dačić je napomenuo da je državno rukovodstvo u Srbiji, u želji da se sačuva mir i da se dijalogom rješavaju svi problemi, od prvog dana dalo takvu izjavu i istakao da stoga ne razumije ovakve stavove i napade na zvanični Beograd.
– Čime je to zvanični Beograd uzrokovao krizu u Crnoj Gori? Jesmo li mi donijeli taj zakon? Jesmo li mi govorili o pravima Crnogoraca u Srbiji? Govore da je ugrožena nezavisnost Crne Gore, od koga je ugrožena i ko je i kad spomenuo to Crna Gora ne treba da bude nezavisna – upitao je Dačić.
Šef srpske dipomatije naglasio je da nije u interesu da se stalno zaoštravaju i traže vještačke teme koje nisu aktuelne.
– Dosta je više sa tim da Srbija narušava nečiju nezavisnost – niko iz Beograda nije došao i napravio problem, on je nastao u Podgorici donošenjem Zakona o slobodi vjeroispovesti. Mi ne zaoštravamo situaciju, mi je smirujemo. Nas napadaju što nismo oštriji – izjavio je Dačić.
Prema njegovim riječima, svi međunarodni faktori ukazuju na to da probleme treba rješavati dijalogom, a Srbija ne želi zaoštravanje odnosa.
– Nismo za dalje zaoštravanje situacije, naprotiv, već da se dijalogom rješavaju takva pitanja. Uostalom, mi smo najbliži sa Crnom Gorom i nemojmo sad vještački da pravimo sukobe i da iz toga izvlačimo političke probleme. Mir u Crnoj Gori je najvažniji ali mora da bude rezultat dijaloga – rekao je Dačić.
Ranije danas crnogorsko Ministarstvo inostranih poslova u Podgorici pozvalo je na razgovor ambasadora Srbije Vladimira Božovića, zbog sinoćnjeg pokušaja navijača da zapale crnogorsku zastavu ispred zgrade Ambasade u Beogradu, na protestu protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Postoji opravdana sumnja da je podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv narodog poslanika i bivšeg ministra Dragana Mektića jasan primjer …
VIŠE

Halid Genjac, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH i poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH koji …
VIŠE

Mlađen Božović je prošao sve provjere i ispunjava sve uslove da bude ministar u Savjetu ministara BiH, izjavio je za Srpskainfo vršilac …
VIŠE

U kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u zgradi Predsjedništva u Sarajevu danas je tradicionalno unesen badnjak. Badnjak …
VIŠE

Komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu izbora Savjeta ministara danas nije dala preporuku za potvrđivanje imenovanja …
VIŠE

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da policija neumorno traga za Ninoslavom Jovanovićem, poznatijim kao …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)