Home Vijesti KRIZA SA MIGRANTIMA Runić: Nećemo dozvoliti da se ponovo desi “Petrovačka cesta”

KRIZA SA MIGRANTIMA Runić: Nećemo dozvoliti da se ponovo desi “Petrovačka cesta”

0

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić izjavila je Srni da su Drvarčani spremni da stanu rame uz rame sa komšijama iz Bosanskog Petrovca, kako bi bilo spriječeno smještanje migranata u Medeno Polje na području te opštine.
Runićeva je rekla da nije u skladu sa osnovnim ni moralnim ni političkim niti bilo kakvim drugim načelima da bude dozvoljeno smještanje migranata u Medeno Polje bez prethodne saglasnosti lokalne zajednice.
– Nečuveno je da Savjet ministara u tehničkom mandatu koji se, umjesto da rješava egzistencionalne probleme Srba povratnika, bavi ponovnim iseljavanjem Srba sa ovih prostora – istakla je Runićeva.
Ona je poručila da će Drvarčani stati uz komšije iz Bosanskog Petrovca, dodajući da je u pitanju i njihov opstanak i ostanak na ovim prostorima.

– Ja i svi građani Drvara staćemo uz svoje komšije da nam se ne desi ponovo “Petrovačka cesta”. Petrovčanima poručujem da smo uz njih i da računaju na našu podršku u svakom smislu jer se sutra to može desiti i nama – poručila je Runićeva.
Prema njenim riječima, migranti u BiH nisu tipične izbjeglice.
– Nemamo ništa protiv izbjelica jer smo i mi nekada bili izbjeglice, ali ovdje se ne radi o tipičnim izbjeglicama koje su ostale bez kuća zbog ratnih dešavanja, ovdje je riječ o doseljenicima, najčešće nepoznatog porijekla, samcima i mladićima bez porodica – naglasila je Runićeva.
Ona je uputila apel institucijama Republike Srpske da se spriječi moguće smještanje migranata u Medeno Polje kod Bosankog Petrovca, ističući da je očigleno da bez podrške Republike Srpske nema opstanka Srbima u Federaciji BiH.
– Dosta nam je naše muke i jada, još treba da nam smjeste migrante sa kojima niko ne zna šta će. Jasno i glasno kažemo da to nećemo dozvoliti. Borićemo se za našu slobodu i za naš opstanak – poručila je Runićeva.
Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović rekao je Srni da će Srbi blokadom puta Drvar-Bosanski Petrovac spriječiti eventualno premještanje migranata u Medeno Polje, nakon što je Operativna grupa za pitanje migracija u Unsko-sanskom kantonu juče zatražila hitno izmještanje migranata iz prihvatnog kampa “Vučjak” kod Bihaća i predložila da oni budu smješteni u to srpsko selo kod Bosanskog Petrovca.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je cilj donošenja rebalansa budžeta Srpske za ovu godinu da iz viška ostvarenih …
VIŠE

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da će parlament Srpske raditi na izmjenama Poslovnika o radu kako …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić isključio je, u intervjuu bečkom dnevniku Standard, mogućnost da Beograd prizna Kosovo u aktuelnim granicama …
VIŠE

Crveno svjetlo umjesto zelenog iz Brisela za Sjevernu Makedoniju i Albaniju loša je poruka cijelom regionu, a samim tim i Srbiji da ulazak u EU nije …
VIŠE

„Trenutno omiljena igra u DNS-u je zaleđeni čiča.“ Boran Bosančić, odbornik u Skupštini grada …
VIŠE

Zakonodavni odbor bez konkretnih obrazloženja odbio dva zakona koja su predložili poslanici opozicije i o njima se neće raspravljati. Dušica …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)