Home Biznis Kriza na glavnom tržištu: Opala prodaja američkog auto-giganta u Kini

Kriza na glavnom tržištu: Opala prodaja američkog auto-giganta u Kini

0

PEKING, Prodaja automobila američke kompanije Dženeral motors (GM) u Kini opala je za 17,5 odsto u periodu jul-septembar.

Glavni krivci za pad prodaje su usporavanje ekonomije usljed kinesko-američkog trgovinskog rata i pojačane konkurencije u segmentu SUV vozila.

GM je u Kini isporučio 689.531 vozila u trećem ovogodišnjem kvartalu, navodi se u saopštenju kompanije, a prenosi agencija Rojters.

To je peti uzastopni kvartal pada prodaje GM-a u Kini, najvećem svjetskom tržištu automobila. U devet mjeseci ove godine, američka kompanija je isporučila 2,26 miliona vozila u Kinu, prema računici Rojtersa.

Budući da prodaja GM-a i “Forda” u Kini nastavlja da opada, udio američkih automobilskih kompanija u ukupnoj prodaji putničkih vozila u toj zemlji smanjio se na 9,5 odsto u periodu januar-avgust ove godine, sa 10,7 odsto u istom periodu lani, saopštila je Kineska asocijacija proizvođača automobila (CAAM).

U istom periodu, udio njemačkih proizvođača automobila porastao je na 23,8 odsto sa 21,6 procenata, a japanskih na 21,7 odsto sa 18,3 odsto.

U Kini, GM ima zajedničko preduzeće sa kompanijom SAIC Motor, koje se bavi proizvodnjojm “bjuika”, “ševroleta” i “kadilaka”.

GM, drugi najveći međunarodni proizvođač automobila u Kini posmatrano po prodaji, prošle godine je u toj zemlji prodao 3,64 miliona jedinica, što je manje u odnosu na 4,04 miliona jedinica u 2017. godini. Tanjug

Ključne riječi:& & , , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of