Home Biznis Košarac: Zbog bošnjačkih ministara nije obustavljen izvoz oblovine

Košarac: Zbog bošnjačkih ministara nije obustavljen izvoz oblovine

32

20.04.2022. / 14:50

SARAJEVO – Odluka o zabrani izvoza oblovine danas nije donesena zbog protivljenja bošnjačkih ministara, što je neobjašnjiv potez zbog čega će trpjeti domaći prerađivači, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Foto: Srna

“Potpuno neobjašnjivo danas Savjet ministara glasovima bošnjačkih ministara nije usvojio odluku o privremenoj zabrani izvoza drvnih sortimenata, odnosno oblovine”, rekao je Košarac nakon današnje sjednice Savjeta ministara.

Košarac je naveo da je cilj bio da se uredi da do 31. decembra nema izvoza oblovine s obzirom na činjenicu da poslovna zajednica jednako iz Republike Srpske i Federacije BiH traži od institucija da se zabrani izvoz oblovine.

Koristeći Zakon o spoljnotrgovinskoj politici, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa je usaglasilo tekst odluke, dostavilo entitetskim vladama i uz širu konsultaciju takav isti sadržaj odluke dostavljen je svim kantonima u Federaciji BiH /FBiH/. Nijedan kanton nije imao nijednu primbjedbu, sugestiju ni amandman na predmetnu odluku”, pojasnio je Košarac.

On je istakao da je na današnjem konsultativnom razgovoru sa federalnim ministom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem imao uvjeravanja da će bošnjački ministri glasati za ovu odluke, ali je ta podrška izostala.

“Obrazloženje je bilo da je neophodno iz te odluke izuzeti one koji imaju ugovore, a treba istaći da javna preduzeća `Šume` i u FBiH i u Republici Srpskoj ne izvoze oblovinu, nego to rade neki nakupci. Naša intencija je bila da zaštitimo primarnu proizvodnju i prerađivačke kapacitete i u Republici Srpskoj i u FBiH s tim što bi nedostajuća oblovina ostala u prerađivačkim kapacitetima drvoprerađivača u Republici Srpskoj i FBiH”, naveo je Košarac.

On je istakao da neće da štite nakupce, odnosno one koji kroz spoljno-trgovinski promet obezbjeđuju prihod samo za svoje kompanije koje, kako kaže, možda imaju samo jednu kancelariju.

“Nama je primarni interes bio da zaštitimo upravo naše proizvođače – prerađivače u drvnoj industriji, kako u Republici Srpskoj, tako i u FBiH. Jasan je stav bio Vlade Republike Srpske da u tom kontekstu tražimo da ta sirovina ostaje za prerađivače u drvnoj industriji”, rekao je Košarac.

On je istakao da uloga institucija nije da štite nečije interese i da se poziva na nekakve ugovore za koje se ne može utvrditi da li su validni, te da to nije nadležnost institucija.

“Tu je jako otvoren manipulativni prostor”, ocijenio je Košarac i dodao da je pokušano da se naprave poređenja sa drugim zemljama koje takođe donose privremene mjere zabrane izvoza nekih drugih roba, te zapitao zašto se to u BiH ne može. Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)