Home Vijesti Košarac: Savjet ministara će se bazirati na ekonomiju i goruća pitanja

Košarac: Savjet ministara će se bazirati na ekonomiju i goruća pitanja

0

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas da će novi saziv Savjeta ministara svoj rad bazirati na ekonomiji, radu i traženju rješenja za goruća pitanja, kao i da će koordinisati aktivnosti sa drugim nivoima vlasti u BiH.
Tokom današnjeg sastanka Košarca sa ambasadorom Austrije u BiH Urlike Hartman konstatovano je da su politička stabilnost i vladavina prava od izuzetnog značaja za privrednike i strane investitore, saopšteno je iz Ministarstva.
Sagovornici su razgovarali i o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, te mogućnostima poboljšanja privredne saradnje sa Austrijom.
Kada je riječ o napretku BiH na evropskom putu, Košarac je poručio da su integracije u EU spoljnopolitički prioritet BiH, navodi se u saopštenju.
Košarac je istakao značaj stranih investicija u BiH, te naglasio da će njihova promocija biti jedan od prioriteta Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u ovom mandatu.

Posebna pažnja posvećena pitanju ujednačavanja zakonskih propisa Republike Srpske i Federacije BiH, kako bi poslovanje inostranim investitorima bilo olakšano, a u tom kontekstu pomenuta je potreba stvaranja jedinstvenog ekonomskog tržišta u BiH.
Resorni ministar je ukazao i na potrebu da se razvoj privatnog sektora ohrabri, te naglasio da će Ministarstvo na osnovu saradnje sa entitetskim ministarstvima, imperativno raditi na zaštiti domaće proizvodnje, uz uvažavanje i poštovanje međunarodnih ugovora i obaveza BiH. U saopštenju se navodi da je tokom astanka bilo riječi i o saradnji u oblasti poljoprivrede, posebno organske proizvodnje, gdje Austrija ima vodeću poziciju.
Košarac ocijenio je da bi BiH izuzetno koristila razmjena iskustava sa Austrijom, prevashodno u kreiranju i primjeni legislative i standarda u ovoj oblasti. Akcenat je stavljen i na saradnju u oblasti vinogradarstva i vinarstva, budući da je Austrija članica Međunarodne organizacije za vinogradarstvo i vinarstvo.
Košarac podsjetio je da u BiH tradicionalno prisutna proizvodnja vina, posebno u hercegovačkom kraju, te izrazio nadu da će Austrija prijateljskim savjetima pomoći BiH. U tom kontekstu, sagovornici su usaglasili da bi bilo poželjno organizovati uzvratne ekspertske posjete s ciljem razmjene iskustava.
U saopštenju se navodi da je tema razgovora bila i unapređenje turističkih potencijala u BiH, te se Košarac posebno osvrnuo na mogućnost razvoja seoskog turizma, za koji je istakao da može biti šansa BiH. Tokom sastanka bilo je riječi i o izgradnji odlagališta nuklearnog otpada na lokalitetu Trgovska gora u Hrvatskoj.
Košarac je rekao da će pitanje Trgovske gore u ličnoj agendi tretirati kao prioritet, te da će učiniti sve, u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima, da dođe do dijaloga sa Hrvatskom u što kraćem roku. Ambasador Austrije je u tom kontekstu naglasila da razumije zabrinutost BiH, te pružila podršku nastojanjima da ovo pitanje bude riješeno.
Ona je istakla da Austrija u potpunosti podržava težnje BiH ka evropskim integracijama.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Da li nam se može ponoviti isti scenario sa katastrofalnim poplavama koje smo doživjeli 2014. godine ili su vlasti izvukle neku pouku iz toga i …
VIŠE

Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević rekla je danas da bi što prije trebalo započeti proceduru za potpisivanje …
VIŠE

Ministar bezbjednosti  BiH Fahrudin Radončić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erik Nelson razgovarali su danas u Sarajevu o …
VIŠE

– Obje partije su dio narodnjačkog pokreta i mnogo toga dijelimo zajedničkog. Mi želimo da širimo krug prijatelja a među nama ima mnogo …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska formirana 9. januara 1992. godine sa namjerom da bude nezavisna …
VIŠE

Lider SNSD Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da će SNSD iz svojih redova na prvoj narednoj sjednici Narodne skupštine izabrati …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)