Home Vijesti KOŠARAC O TRGOVSKOJ GORI “Svi da se uključe u rješavanje problema odlagališta”

KOŠARAC O TRGOVSKOJ GORI “Svi da se uključe u rješavanje problema odlagališta”

0

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac u razgovoru sa ministrom ekologije i turizma Federacije BiH (FBiH) Editom Đapo o izgradnji odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori istakao je da je neophodno da se svi nivoi vlasti u BiH uključe u rješavanje ovog problema i da zajedno planiraju naredne aktivnosti.
Navodeći da je ovo pitanje jedan od ključnih prioriteta Ministarstva, Košarac je istakao da će uložiti maksimalan trud kako bi se u dijalogu sa Hrvatskom došlo do rješenja koje će biti u interesu svih građana BiH.
On je izrazio spremnost da Ministarstvo na čijem je čelu koordiniše politiku drugih nivoa vlasti radi sprečavanja izgradnje spornog odlagališta na samoj granici sa BiH.
Košarac je rekao da će afirmisati partnerski odnos sa nadležnim entitetskim ministarstvima u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

S tim u vezi, on je informisao Đapo da je nedavno o pitanju izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na lokalitetu Trgovska gora razgovarao sa ministrom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić.
Košarac je najavio da će slične sastanke u narednom periodu održati sa predstavnicima Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost, “Zelenog kluba” koji okuplja poslanike na svim nivoima vlasti u BiH, te načelnicima opština u slivu rijeke Une.
Đapo je rekla da u BiH postoji jedinstven stav o tome da je izgradnja odlagališta za nuklearni otpad neprihvatljiva, te podržala dosadašnje i planirane aktivnosti ministra Košarca o ovom pitanju.
Sagovornici su konstatovali da je, nakon niza sastanaka, potrebno sačiniti kompletnu informaciju koja će biti predstavljena Savjetu ministara.
Razgovarano je i o mogućnosti da u prijedlogu budžeta institucija BiH budu planirana sredstva za formiranje pravnog i ekspertskog tima koji bi zastupao interese BiH u eventualnoj međunarodnoj arbitraži sa Hrvatskom.
Na sastanku je bilo riječi i o drugim aktuelnim pitanjima. Između ostalog, Đapo je informisala Košarca o ekološkim dozvolama i ispunjenim standardima kada je riječ o izgradnji Bloka sedam Termoelektrane Tuzla.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

U nastavku suđenja Atifu Dudakoviću i još petnaestorici pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine nad Srbima na …
VIŠE

To što sve više žena sjedi u Parlamentu BiH nije pokazatelj ravnopravnosti polova, jer i dalje političkom scenom drmaju muškarci, ocijenila je …
VIŠE

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić  prokomentarisao je zahtjev Milorada Dodika da njegova stranka dobije …
VIŠE

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild objavio je na svom Tviter nalogu fotografije uoči i s današnjeg sastanka predstavnika međunarodne …
VIŠE

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Damir Arnaut, obavijestio je danas rukovodstvo Saveza za bolju budućnost BiH da istupa …
VIŠE

Nakon što je Klub poslanika SNSD na posljednjoj sjednici pojačan sa još dvije žene parlamentarke, u Predstavničkom domu Parlamenta BiH danas …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)