Home Biznis Košarac: Neće biti prekinut izvoz pilećeg bijelog mesa i industrijskih jaja

Košarac: Neće biti prekinut izvoz pilećeg bijelog mesa i industrijskih jaja

0

15.02.2021. / 14:58

DOBOJ – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da neće biti prekinut izvoz pilećeg bijelog mesa i jaja za industriju u EU i izrazio žaljenje što u Federaciji BiH pokušavaju da svoj veterinarski fakultet nametnu kao nacionalnu referentnu laboratoriju, ističući da se to neće desiti.

foto: Savjet ministara BiH

Košarac je istakao da Delegacija EU u BiH nema takve podatke i da je riječ o spekulacijama kako bi se dodatno kontaminirao agrarni sektor.

“Došlo je do takve informacije ka udruženjima, međutim Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa odmah je reagovalo i konstatovalo da od toga nema ništa”, izjavio je Košarac novinarima u Doboju.

On je upozorio da ostaje otvoreno pitanje referentnih laboratorija i da zabrinjava ponašanje veterinarskog fakulteta u FBiH koji želi da dobije atribut nacionalne referentne laboratorije, što je potpuno neprihvatljivo.

“Mislim da na adekvatan način u skladu sa odlukom Savjeta ministara svoje kapacitete ima i Republika Srpska i drugi krajevi u FBiH i s tim u vezi ja ne prihvatam nikakvo formiranje nacionalnih referentnih laboratorija, no međutim postoje takve tendencije”, naveo je Košarac.

On je dodao da će “ukupno kretanje u oblasti poljoprivrede ići preko Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ako je potpuno koordinisano sa entitetskim ministarstvima”.

“Žao mi je što se nekada želi zakomplikovati ukupna situacija u poljoprivredi kako bi se razvila ponovo priča o ministarstvu poljoprivrede na nivou BiH, to je za nas potpuno neprihvatljivo i neću dozvoliti nikakvu politiku u tom pravcu”, rekao je Košarac.

On je izrazio žaljenje što u FBiH žele da zakomplikuju stvar kako bi ostvarili san o formiranju ministarstva poljoprivrede /na nivou BiH/.

“Ja taj san ne živim i ne sanjam. Radim ono što je Ustav vrlo jasno definisao i želim da implementiram što Ustav nalaže”, istakao je Košarac.

Košarac je poručio da je u oblasti izvoza pilećeg bijelog mesa i industrijskih jaja stvar poptuno jasna, da BiH ispunjava uslove i da su podržani poljoprivrednici iz te oblasti.

“Izašli smo i korak dalje, tražili smo od EU da omogući izvoz konzumnih jaja i ovih dana predaćemo potpuni sertifikat ka Evropskoj komisiji i očekujemo da će to biti odobreno”, dodao je Košarac. Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Let's block ads! (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here