Home Biznis Košarac: Evropski tim okončao kontrolu objekata za izvoz crvenog mesa

Košarac: Evropski tim okončao kontrolu objekata za izvoz crvenog mesa

0

28.05.2022. / 14:00

SARAJEVO – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac saopštio je da su veterinarski inspektori Direktorata za zdravlje i bezbjednost hrane Evropske komisije prošle sedmice sproveli višednevni monitoring sa ciljem utvrđivanja ispunjavanja uslova za izvoz crvenog mesa iz BiH na tržište EU.

Foto: Savjet ministara BiH

Košarac je naglasio da su u tom periodu evropski veterinarski inspektori izvršili neophodne kontrole u posmatranim objektima kod izvozno orijentisanih privrednih subjekata iz Republike Srpske i Federacije BiH, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

“Riječ je o nadzoru u drugom stepenu u okviru procedure odobravanja izvoza crvenog mesa na evropsko tržište, nakon što smo uspješno okončali prvu fazu i od Evropske komisije dobili procjenu upitnika sa dodatnim preporukama”, napomenuo je Košarac.

On je naveo da je na završnom sastanku u Kancelariji za veterinarstvo BiH evropski audit tim predstavio preliminarne nalaze i uočene nedostatke, nakon čega će BiH biti dostavljen pisani izvještaj, na osnovu kojeg će u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH i nadležnim tijelima Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta biti izrađen akcioni plan.

“Cilj nam je da na osnovu preporuka u što skorijem vremenskom roku ispunimo postavljene zahtjeve i omogućimo domaćim privrednicima plasman crvenog mesa na veliko evropsko tržište”, rekao je Košarac.

Ministar spoljene trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara ukazao je da je EU i dalje najznačajniji spoljnotrgovinski partner BiH, koja u ukupnoj razmjeni učestvuje sa više od 72 odsto izvoza, te da je potrebno uložiti dodatne napore na otvaranju evropskog tržišta sa 500 miliona potencijalnih potrošača za domaće poljoprivredne proizvođače.

“U potpunosti smo opredijeljeni da kreiramo politike i rješenja koja će otvoriti evropsko tržište za naše proizvođače. Ne umanjujući njegov značaj, svjesni smo da usljed globalnih poremećaja na tržištu moramo otvarati mogućnost i za plasman na tržišta drugih zemalja, poput Kine, Rusije, Evroazijske ekonomske unije, Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije”, istakao je Košarac. Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)