Home Biznis Kos: Korupcija se mora čistiti sa vrha (VIDEO)

Kos: Korupcija se mora čistiti sa vrha (VIDEO)

0

16.09.2022. / 14:03

BANJALUKA – Ukoliko zemlje regiona, među kojima je i Bosna i Hercegovina žele da se uspješno bore protiv korupcije moraju da uspostave ostrva integriteta gdje će grupe odanih profesionalaca iz policije, tužilaštva i sudova moći nesmetano da rade svoj posao.

FOTO: Drago Kos

Imamo vrsne ljude i profesionalce, koji bi itekako mogli da rade dobar posao, samo da im se to dozvoli, da se ne koče na svakom koraku, da im se ne uskraćuju resursi za rad, te da u slučaju ozbiljnih saznanja ne trpe posljedice zbog toga”, ocijenio je predsjedavajući radne grupe OECD-a za borbu protiv korupcije u međunarodnim poslovnim transakcijama Drago Kos gostujući u podkastu „Pretres“ koji zajedno realizuju portal CAPITAL i Transparency International u BiH.

Kos kaže kako razvijene zemlje nemaju ni upola propisa, zakona i institucija kao što je to slučaj u BiH, ali da za razliku od nje, imaju rezultate u borbi protiv korupcije.

Nije problem u zakonima i institucijama već u tome kako se praktično odnosimo prema korupciji. Vladavina prava u razvijenim zemljama i dalje znači nešto. Ako učinite nešto krivo biće istraga, optužnica i kazna, a kod nas u regionu na žalost još nije taj slučaj, tako da sa svim našim propisima i institucijama nećemo ništa uraditi dok ne bude prave političke volje za borbu protiv korupcije”, kaže Kos.

On napominje kako je ogroman novac uložen u borbu protiv korupcije, ali i smatra kako je potrošen na pogrešnom mjestu.

Moramo da se fokusiramo na visoki nivo i da počistimo stvari i napravimo malo reda. Odmah će se promijeniti i volja koja će se odraziti na sve segmente društva”, kazao je Kos.

O tome kako se Hrvatska suočila sa korupcijom, kako je Slovenija izmislila odjeljenje saobraćajne policije kako bi kaznila časne policajce, te šta rade ostale zemlje Evrope u borbi protiv ove pošasti, pogledajte na našem Youtube kanalu i SoundClaud platformi.

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)