Home Vijesti “KORIST ZA OBJE ZEMLJE” Pompeo očekuje da Priština ukine takse na srpske...

“KORIST ZA OBJE ZEMLJE” Pompeo očekuje da Priština ukine takse na srpske proizvode

18
0

Američki državni sekretar Majk Pompeo očekuje da će Priština ukinuti takse na srpske proizvode, što je, kako je naveo, neophodan korak ka oživljavanju dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom.
Kako je saopštila portpalorka Stejt departmenta Morgan Ortagus, Pompeo je to rekao u razgovoru sa predsjednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem, u Vašingtonu.
Ukazao je da bi ukidanje taksi na srpske proizvode imalo ekonomske i druge koristi za građane, kako je naveo, “obe zemalje”.
Pompeo je, navodi se, u razgovoru sa Tačijem potvrdio “snažno partnerstvo između Sjedinjenih Država i Kosova, ukorenjeno u stalnoj posvećenosti zajedničkim vrijednostima i podršci suverenom, nezavisnom Kosovu.

– Sekretar je ohrabrio Kosovo da nastavi da radi na zamahu nedavnih pisama o namjerama za uspostavljanjem vazdušnog i željezničkog saobraćaja i autoputeva izmedju Beograda i Prištine- navela je Ortagus u svom saopštenju.
Čestitajući izbor nove prištinske vlade Pompeo je ukazao na važnost vladavine zakona i ekonomskog rasta na Kosovu radi obezbjedjivanja bolje budućnosti.
– Sekretar Pompeo je takođe ponovio podršku Sjedinjenih Država Specijalnom sudu, čiji je rad od presudnog značaja za pravdu žrtava i jačanje vladavine zakona na Kosovu – navodi se u saopštenju.
U međuvremenu Tači se u Vašingtonu sastao i sa visokim zvaničnicima Pentagona, a nakon tih susreta je na svom Fejsbuk profilu napisao:
– Kosovo već ima svoju profesionalnu vojsku po standardima NATO, koja je spremna da uvijek bude uključena u humanitarne i mirovne misije u svijetu, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama. Dijelili smo isto uvjerenje da je za bezbjednost u jugoistočnoj Evropi od vitalnog značaja da Kosovo bude član NATO, što je prije moguće -napisao je Tači .

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da bi kineski predsjednik Si Ðinping mogao u septembru da posjeti Srbiju. – Ministar …
VIŠE

Transparensi Internešnal u BiH postupao je u 173 predmeta korupcije putem Centra za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije, a građani su …
VIŠE

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je Srni da je prvim Ustavom određen politički okvir Republike i funkcionisanje njenih …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD Milorad Dodik izjavio je da u Republici Srpskoj nema ni jedan plan za secesiju i da nije donijela …
VIŠE

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je Srni da je Ustav Srpske kao najviši pravni akt temelj slobode, …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je donošenje prvog Ustava Republike Srpske bio kontinuitet državotvornosti srpskog …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)