Home Biznis Kontrole krompira iz BiH koji je vraćen sa hrvatske granice

Kontrole krompira iz BiH koji je vraćen sa hrvatske granice

0

12.12.2022. / 16:39

SARAJEVO – Mjerodavna inspekcijska tijela u BiH vrše provjere u vezi sa pošiljkom organskog krompira koja je vraćena sa granice Hrvatske jer je kontrolama utvrđena prisutnost kadmija iznad maksimalno dozvoljene količine, navode iz Agencije za bezbjednost hrane BiH.

“U toku su inspekcijske kontrole kojima će se utvrditi sljedivost proizvoda nakon odbijanja sa granice Hrvatske, a koje sprovode mjerodavna inspekcijska tijela u BiH”, navode iz Agencije.

Agencija za bezbjednost hrane BiH, posredstvom sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje, obaviještena je da je nakon neusklađenosti graničnim kontrolama pri uvozu u Hrvatsku zabranjen uvoz i stavljanje u promet, te naložen povrat pošiljke.

Sve raspoložive informacije primljene posredstvom ovog sistema brzog uzbunjivanja, Agencija je dostavila na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u BiH od kojih je zatražena povratna informacija o preduzetim mjerama.

Maksimalno dozvoljena količina kadmija u krompiru propisana je Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani, a iznosi 0,10 mg/kg, navedeno je na stranici Agencije za bezbjednost hrane BiH. Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)