Home Vijesti KOMŠIĆ IZ BEOGRADA PORUČIO “Moramo riješiti otvorena pitanja između BiH i Srbije”

KOMŠIĆ IZ BEOGRADA PORUČIO “Moramo riješiti otvorena pitanja između BiH i Srbije”

0

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić govorio je u beogradskom Media centru u okviru panela pod radnim nazivom “Diplomatski dijalog”, koji organizuje Forum za etničke odnose.
Govoreći o temi “Evropska unija, zapadni Balkan”, Komšić je u uvodu izlaganja kazao da je postojao strah da će unutar EU nakon zadnjih parlamentarnih izbora porasti značaj i snaga desničarskih stranaka, ali da se to, srećom, nije desilo.
Ocijenio je da je na snazi jedan udar na liberalne ideje, ali su građani EU izabrali stabilnost, što je dobro i za naš region, saopšteno je iz Komšićevog kabineta.
– EU će zadržati svoja strateška opredjeljenja kada je riječ o proširenju na ove prostore i zadržati istu strategiju, iako to Evropi nije prioritet – naveo je Komšić.
Rekao je da je BiH dobila Mišljenje EK, ali ne i kandidatski status. Ocijenio je da je Mišljenje EK istorijski dokument jer je u njemu navedeno šta BiH treba uraditi da bude ozbiljan kandidat za članstvo u EU.

Komšić je izrazio dilemu o tome šta da se kaže Evropljanima; da li da se zahtjeva da zemlje regije odmah postanu članice ili da prvo ispune sve evropske standarde pa da ih EU tek onda prihvati.
Govoreći o regionalnoj saradnji, koju uostalom od regije traži EU, Komšić je kazao da saradnja ne smije postojati samo zato da bi se nekome dokazalo, nego zbog nas samih.
– Moja namjera je da danas u Beogradu kažem da mi u BiH i Srbiji moramo zasukati rukave i riješiti otvorena pitanja koja opterećuju odnose između dviju država, kao što su pitanje granice i pitanje iskorištavanja hidropotencijala rijeke Drine – rekao je Komšić.
Pozvao je sve zvaničnike regije da pomognu jedni drugima, jer smo se, kako je naveo, dosta svađali.
– Ako će kamen temeljac koji sutra polažemo biti jedna nova era u boljim odnosima, onda je to velika stvar – istakao je Komšić.
(Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

To što godinu dana od održavanja opštih izbora u BiH još nije formiran Savjet ministara pokazuje samo jedno – da je BiH nefunkcionalna i …

Iako je danas tačno godinu dana otkako su građani Bosne i Hercegovine izašli na izbore i birali svoje favorite među političkim partijama, vlast …

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je Srpskoj listi pobjedu na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji, …

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je, na godišnjicu održavanja izbora u BiH, istakao hitnu potrebu da se formira vlast na svim nivoima, a …

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan istakao je da je auto-put Beograd-Sarajevo put mira, te poručio da će Turska nastaviti da podržava mir na …

Tokom posjete turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana Beogradu, mnogo pažnje privuklo je i njegovo službeno vozilo, tačnije limuzina. Riječ …

Let’s block ads! (Why?)