Home Biznis Kompenzacioni fond RS do sada isplatio 151,5 miliona KM

Kompenzacioni fond RS do sada isplatio 151,5 miliona KM

0

05.10.2020. / 16:26

BANJALUKA – Upravni odbor Кompenzacionog fonda Republike Srpske usvojio je danas izvještaj o radu Upravnog odbora Кompenzacionog fonda Republike Srpske za period maj-septembar 2020. godine.

FOTO: Capital

Kako je saopšteno iz Vlade RS, Upravni odbor je ukupno donio 42 zaključka, odobrio oko 55,7 miliona KM za saniranje posljedica i poteškoća nastalih usljed širenja zarazne bolesti izazvane virusom korona.

Do osnivanja Кompenzacionog fonda Republike Srpske, za sanaciju posljedica korona virusa iz Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske odobreno je nešto više od 118,1 milion KM.

– Кada se ovom iznosu dodaju i sredstva odobrena od strane Upravnog odbor Кompenzacionog fonda Republike Srpske u periodu maj-septembar 2020. godine u iznosu od 58,3 miliona КM, ukupna odobrena sredstva za sanaciju posljedica virusa korona sa krajem septembra iznose oko 173,8 miliona KM. Zaključno sa 30. septembrom, za sanaciju posljedica virusa korona ukupno je isplaćeno oko 151,5 miliona KM, iz Кompenzacionog fonda 33,3 miliona KM i iz Fonda solidarnosti oko 118,2 miliona KM –navodi se u saopštenju.

Upravni odbor Кompenzacionog fonda se upoznao sa Informacijom o prijavi privrednog društva „Orao“ a.d. Bijeljina za ostvarivanje prava na podršku radi saniranja posljedica pandemije korona virusa za april 2020. godine, a po osnovu djelimičnog prekida rada u aprilu 2020. godine. Odobreno im je 172.559 КM za podršku 223 radnika, s ciljem saniranja posljedica pandemije virusa korona za april 2020.godine.

Upravni odbor Кompenzacionog fonda Republike Srpske upoznao se sa informacijom o poslovnim subjektima i preduzetnicima sa prijedlogom podrške inovacijama i tehnološkom razvoju u privredi za 2020. godinu i odobrio ukupno dva miliona KM.Zaduženo je Ministarstvo privrede i preduzetništva da utvrdi kriterijume i izradi pravilnik sa uslovima koje privrednici moraju zadovoljiti kako bi ostvarili pravo na isplatu novca i raspiše javni poziv za privredne subjekte.

Upravni odbor Кompenzacionog fonda Republike Srpske se upoznao sa Informacijom o poslovnim subjektima koji u skladu sa Uredbu o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed bolesti COVID19, izazvane virusom SARS-CoV-2, ostvaruju pravo na finansijsku podršku za maj mjesec 2020. godine iz sredstava Кompenzacionog fonda Republike Srpske, a za koje je Poreska uprava u periodu 02. septembar – 28. septembar ove godine donijela rješenja o odobravanju isplata. Odobrena je isplata sredstava po osnovu ispostavljenih rješenja Poreske uprave u iznosu od oko 1,3 miliona KM u svrhu finansijske pomoći za saniranje posljedica izazvanih virusom korona (SARS-CoV-2) za 222 poslovna subjekta i preduzetnika, odnosno za 1.871 zaposlenog.Isplata će se vršiti na osnovu pojedinačnih rješenja koje je za svakog poslovnog subjekta i preduzetnika donijela Poreska uprava.Zahtjevi poslovnih subjekata koji su u postupku rješavanja, a koji budu ispunjavali uslove u skladu sa navedenom Uredbom biće naknadno odobreni.

Upravni odbor Кompenzacionog fonda Republike Srpske upoznao se sa Informacijom o poslovnim subjektima koji ispunjavaju uslove za refundaciju sredstava po osnovu iskorištenih turističkih vaučera u periodu od 1. do 31. avgusta iz sredstava Кompenzacionog fonda Republike Srpske. Upravni odbor Кompenzacionog fonda Republike Srpske je zaključio da je Ministarstvo trgovine i turizma dostavilo Spisak poslovnih subjekata koji ispunjavaju uslove za refundaciju sredstava o osnovu iskorištenih turističkih vaučera u ovom periodu u skladu sa Uredbom o uslovima i načinu korištenja turističkih vaučera u ugostiteljskim objektima. Odobrena je isplata 585.750 КM u svrhu finansijske pomoći za saniranje posljedica izazvanih virusom korona (SARS-CoV-2) po osnovu iskorištenih turističkih vaučera za 52 poslovna subjekata. Isplata će biti na osnovu pojedinačnih rješenja koje će za svakog poslovnog subjekta i preduzetnika donijeti resorno ministarstvo.

Upravni odbor Кompenzacionog fonda Republike Srpske prihvatio je informaciju o potrebi izmirenja obaveza vaspitno-obrazovnih ustanova u Republici Srpskoj za nabavku higijenskih i dezinfikacionih sredstava, u svrhu obezbjeđenja nesmetanog provođenja nastavnog procesa za vrijeme trajanja pandemije virusa SARS-CoV-2.Odobreno je 768.009 КM na ime izmirenja obaveza vaspitno-obrazovnih ustanova prema dobavljačima za nabavku higijenskih i dezinfikacionih sredstava.

Tagovi:

Povezane vijesti

Let's block ads! (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here