Home Vijesti Kojić: U bazi podataka 34.930 Srba ubijenih u ratu u BiH

Kojić: U bazi podataka 34.930 Srba ubijenih u ratu u BiH

0

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da su u bazu podataka Centra unesena 89.273 dokumenta za 34.930 Srba ubijenih u proteklom ratu u BiH.
Obrazlažući u Narodnoj skupštini Republike Srpske izvještaj o analizi i planu aktivnosti o pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, Kojić je rekao da ovdje nije riječ o imenima, prezimenima i običnim brojevima, već o personalnim dosijeima svakog lica pojedinačno.
Kojić je podsjetio da je Republički centar izvještajnom periodu realizovao Projekat popisa i evidentiranja srpskih žrtava u protekom ratu u periodu od 1991. do 1995. godine, ističući da se trenutne aktivnosti sprovode na pripremi i publikovanju rezultata.
Kada je riječ o prikupljanju dokazne dokumentacije, Kojić je naveo da je Republički centar nastavio sa prikupljanjem, ističući da se trenutno u posjedu Centra nalazi više od četiri miliona stranica.
– Nastavljen je aktivan rad na prikupljanju činjenica i dokaza o ženama žrtvama rata srpske nacionalnosti. U bazi podataka Centra uneseno je 1.775 imena žena od kojih su većina bile žrtve seksualnog zlostavljanja i drugih oblika troture – rekao je Kojić.
On je naveo da je Republički centar nastavio sa projektom “Djeca žrtve rata”, napominjući da je ove godine izdata publikacija koja govori o stradanju 12 banjalučkih beba pod nazivom “Šta su skrivile?”.
– Republički centar je započeo sa realizacijom aktivnosti koje se odnose na evidentiranje svih masovnih stratišta, odnosno izrade Atlasa zločina. Imamo evidentirana sva masovna stratišta, a trenutno obrađujemo svako pojedinačno sa svim neophodnim elementima – rekao je Kojić. Govoreći o događajima iz jula 1995. godine u regiji Srebrenice, Kojić je istakao da Republički centar radi kontinuirano istraživanje o tome.

– Istražujući ratne zločine Petog korpusa takozvane Armije BiH, Republički centar aktivno je dvije i po godine sarađivao sa postupajućim tužiocem i radio na prikupljanju dokumentacije i obezbjeđivanju svjedoka. Ovaj predmet je u sudskom postupku jer je potvrđena optužnica protiv komandanta tog korpusa Atifa Dudakovića i još 16 lica – rekao je Kojić. Kada je riječ o Sarajevu, Kojić kaže da je Republički centar u saradnji sa postupajućim tužiocem ustupio svu dokumentaciju o dosadašnjim istraživanjima i svjedocima.
– Uspješno je realizovana aktivnost na istraživanju NATO bombardovanja Republike Srpske i izrađena puplikacija `Namjernom silom na Republiku Srpsku` -rekao je Kojić.
On je naveo da je Republički centar, radeći na Projektu mapiranja logora i mjesta zatočenja Srba u proteklom ratu, analizirao dokumentaciju i utvrdio 554 lokacije u 76 opština.
Kojić je istakao da je Republički centar započeo digitalizaciju arhivske građe koja se nalazi u arhivama u BiH i regionu, ističući da je ovo značajno jer će tako ona biti sačuvana.
n je rekao da je Republički centar uradio analizu o ratnim sudijama i tužiocima, te podnio prijavu Visokom sudskom i tužilačkom savjetu VSTS BiH koja sadrži više od 1.000 stranica dokazne dokumentacije.
– Obavješteni smo od Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS da ne postoji osnov da oni budu disciplinski tretirani jer to nije uređeno zakonom – istakao je Kojić.
Kojić kaže da je Republički centar nakon toga izradio prijedlog izmjene Zakona o VSTS i uputio ga poslaničkim klubovima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.
On je rekao da Republički centar kontinuirano prati rad Tužilaštva i Suda BiH, ističući da su Srbi u 56 odsto slučajeva optuženi za ratne zločine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Evropski parlament zalaže se za proširenje EU, a Srbija je među najozbiljnijim kandidatima, izjavila je danas predsjednik delegacije Evropskog …
VIŠE

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je novoimenovanom ambasadoru Njemačke u BiH Margret Ueber da će …
VIŠE

Narodna poslanica PDP, Jelena Trivić, u svom poslaničkom pitanju tražila je odgovor na pitanje: Kada će Investiciono razvojna banka Republike …
VIŠE

Predsjednik beogradske opštine Stari grad i funkcioner Stranke sloboda i pravda (SSP) Marko Bastać i predsjednik Inicijativnog odbora SSP u …
VIŠE

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici smijenila je Danijelu Batar v.d. direktora Inspektorata Republike Srpske i na njeno mjesto imenovala …
VIŠE

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić nije formirao svoj savjet od 44 člana na osnovu ustavnih nadležnosti, jer takve nadležnosti u Ustavu …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)