Home Vijesti KOD PUTINA U POSJETI Dodik, Vučić i Kusturica na Paradi pobjede u...

KOD PUTINA U POSJETI Dodik, Vučić i Kusturica na Paradi pobjede u Moskvi

0

U Moskvi će danas biti održana vojna parada povodom 75 godina pobjede nad fašizmom, kojoj će na poziv predsjednika Rusije Vladimira Putina prisustvovati i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i proslavljeni svjetski reditelj Emir Kusturica.
Dodik je juče doputovao u Moskvu, gdje ga je dočekala ruska delegacija, uz najviše državne počasti. On je poručio da očekuje da će se Paradom pobjede rehabilitovati stare, istinske vrijednosti iz Drugog svjetskog rata.
– Treba se suprotstaviti reviziji sa kojom se i mi suočavamo, kao što je to bilo kroz deklaraciju koju su donijeli u parlamentu BiH gdje su srpski narod, koji je preživio genocid, stavili na treće mjesto stradalnika od fašizma u BiH, što je netačno i što je neka vrsta revizije istorije kod nas – rekao je Dodik za RTRS. On je istakao da se i Rusi suočavaju sa činjenicom da narod, odnosno država koja je imala najviše stradalih i koja je odlučujuće doprinijela slomu fašizma u Evropi da se sada ta istorija na Zapadu drugačije piše.
Foto: Srna
Zajedno sa Dodikom doputovao je i Kusturica koji je iz Moskve istakao da je Parada pobjede na Crvenom trgu u Moskvi mjesto stvarnog ponosa, a defile najjačih i najmoćnijih naoružanja biće na neki način i ideja koja se vezuje i za naš opstanak.

Vučić je juče u Moskvi razgovarao sa Putinom o, kako je naveo, ključnim političkim pitanjima, prije svega o Kosovu i Metohiji, te situaciji u regionu i svijetu.
Na Paradi pobjede na Crvenom trgu učestvovaće i 75 pripadnika Garde Vojske Srbije, koje je juče posjetio ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin. Vulin, koji će prisustvovati Paradi, istakao je da su srpski gardisti dobro, zdravi su, uložili su ogroman napor i biće na visini zadatka, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.
– Sutra će pokazati kako izgledaju potomci pobednika iz Drugog svetskog rata. U ime vrhovnog komandanta Vojske Srbije danas sam ih pozdravio i poželeo im mnogo uspeha i da još jednom pokažu da su Srbi narod koji iznad svega ceni slobodu, da su uvek bili na pravoj strani sveta i da su uvek bili narod koji nepogrešivo bira slobodu i pobedu – rekao je Vulin. Paradi pobjede prisustvovaće i svjetski i srpski reditelj Emir Kusturica.
U vojnim paradama koje će danas biti održane širom Rusije učestvovaće više od 64.000 vojnika, 2.400 jedinice kopnene i vazduhoplovne tehnike, te 13 brodova i podmornica. Parada pobjede ove godine, zbog pandemije virusa korona, nije održana 9. maja. Umjesto tradicionalnog datum za održavanje smotre izabran je 24. jun je jer tog datuma 1945. godine na Crvenom trgu održana istorijska parada pobjednika koju su predvodili maršali Georgij Žukov i Konstantin Rokosovski.
Vojne parade povodom 75 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu biće održane u 10.00 časova po lokalnom vremenu u devet gradova heroja i 19 gradova u kojima su razmješteni centri vojnih okruga, flota i drugih formacija Oružanih snaga Ruske Federacije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Nikoga se, vi u Srbiji, na ovim izborima niste riješili. Rajko Vasić, …
VIŠE

Neizvjesno njegovo imenovanje za ministra, jer su i HDZ i SNSD za sada protiv. Selmo Cikotić, kandidat SDA za ministra bezbjednosti …
VIŠE

Ministarstvo izdvaja 150.000 KM za obnovu kuće Branka Ćopića. Natalija Trivić, ministarka prosvjete i obrazovanja …
VIŠE

Ministarstvu inostranih poslova Bosne i Hercegovine se posljednjih mjeseci za pomoć obratilo 1.770 građana BiH koji žive u inostranstvu, dok je …
VIŠE

Skupština Kosova odbacila je prijedlog rezolucije kojom se od vlade Avdulaha Hotija traži da vrati mjere reciprociteta Srbiji, javila je večeras …
VIŠE

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (FBiH) usvojio je večeras zaključak o hitnoj raspodjeli humanitarne pomoći koja je stigla u BiH za …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)