Home Vijesti KOALICIJA PRED PUCANJEM Gubitak Prijedora razbjesnio SNSD, DNS uzvraća udarac

KOALICIJA PRED PUCANJEM Gubitak Prijedora razbjesnio SNSD, DNS uzvraća udarac

0

Osvanuo je dan koji bi mogao biti ključan za koaliciju dugu dvije decenije, koju čine SNSD i DNS.
Iako je ova koalicija pretrpila ozbiljne zemljotrese u protekle dvije godine, izvori bliski ovim strankama kažu da je ovaj put kap prelila čašu i da se netrepeljivost može rezati nožem.
Kao kamen spoticanja u odnosu između SNSD i DNS pokazao se Prijedor, grad oko kojeg ove dvije stranke potiho biju bitku već godinama.
Za DNS Prijedor je rodni grad, bastion iz kojeg je ova stranka krenula u osvajanje birača da bi na proteklim opštim izborima postala treća partija po snazi u Srpskoj.
Za SNSD osvajanje Prijedora znači ispunjenje zacrtanog političkog cilja, a to je potpuna dominacija te stranke u svim gradovima i opštinama u Srpskoj.
Pročitajte još:NA POMOLU REKONSTRUKCIJA VLADE RS Sutra smjena Lejle RešićAjdin Mešić OPET PREDSJEDNIK Skupštine grada Prijedora, slijedi SMJENA kadrova SNSDZATEČENI DODIKOVIM IZJAVAMA Raskol između SNSD i DNS postaje SVE DUBLJI

Desant SNSD na Prijedor počeo je prošle godine, kada su uz pomoć SDA, DF, PDP, SP i još nekih poslanika napravili skupštinsku većinu i potisnuli svoje koalicione partnere (DNS).
Taj “nož” u leđa, koji je SNSD zabio DNS u Prijedoru, u više navrata je isticao bivši predsjednik DNS Marko Pavić. Iz SNSD su, međutim, stizali odgovori kako koalicije na lokalnom nivou ne mogu i ne smiju da utiču na odnose na republičkom nivou. To pravilo je važilo sve do prije par dana, kada je DNS uspio da vrati vlast u Prijedoru i potisne SNSD.
Izvori iz ove stranke rekli su za Srpskainfo da je to do te mjere naljutilo vrh SNSD da je naredio “sječu” svih kadrova DNS iz Prijedora, uključujući i smjenu ministarke uprave i lokalne samouprave Lejle Rešić, koja dolazi upravo iz Prijedora.
Ova odmazda SNSD natjerala je Predsjedništvo DNS da za danas sazove hitan sastanak na kojem će biti jedna tačka dnevnog reda – izlazak iz koalicije.
Ukoliko DNS napusti koaliciju, vlast gubi dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini RS, a odnos snaga mijenja se i na nivou BiH, gdje bi SNSD i stranke iz Srpske okupljene oko te partije izgubili trenutnu snagu koju imaju.
Sjednica će biti održana u prostorijama Glavnog odbora DNS u Banjaluci, sa početkom u 15 sati.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Je li bilo potrebno da Fahro podnese ostavku da bi mi donijeli odluku da više ne nosimo maske. Nema neke veze, ali ispalo je tako. Darko …
VIŠE

Izgubio sudski spor protiv novinara portala „Žurnal“. Elmedin Konaković, lider stranke Narod i …
VIŠE

Vlada Republika Srpska isplatila minimalac za 22.000 radnika. Radovan Višković, predsjednik Vlade …
VIŠE

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će na sutrašnjoj sjednici Vlade biti usvojena uredba kako bi isplatom pomoći bili …
VIŠE

Ako ste, na primjer, ministar i zovete se Siniša Mali, mala je vjerovatnoća da imate svog imenjaka. Ipak, nije i nemoguće. Filip Čukanović je u …
VIŠE

U Banjaluci će sutra biti održana vanredna sjednica Predsjedništva DNS, na kojoj će biti riječi  o koalicionim odnosima sa SNSD. Sjednica će …
VIŠE
Let's block ads! (Why?)