Home Region Ko su optuženi za vezu s ubistvom Olivera Ivanovića i za šta...

Ko su optuženi za vezu s ubistvom Olivera Ivanovića i za šta ih terete

0

PRIŠTINA, BEOGRAD – Kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je danas optužnicu protiv šest osoba koje se terete za umiješanost u ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine, Olivera Ivanovića.

To su Nedeljko Spasojević i Marko Rošić, pripadnici KPS Dragiša Marković i Žarko Jovanović, Rade Basara tadašnji načelnik za krvne delikte, i Ivanovićeva sekretarica Silvana Arsović.

Spasojević i Rošić su u pritvoru od hapšenja u novembru prošle godine, Basara od oktobra ove godine, dok se ostali brane sa slobode.

Branilac Dragiše Markovića, advokat Dejan Vasić, kaže za Tanjug da još nije dobio optužnicu, kao i da će se o njenom potvrđivanju raspravljati na posebnoj sjedinici suda, kada bude zakazana.

Iako se govorilo da su pod istragom kosovskog tužilaštva u ovoj istrazi i Milan Radoičić, čije je hapšenje bilo pokušano krajem novembra 2018. godine, kao i Zvonko Veselinović i Milan Mihailović, oni se na ovoj optužnici nisu našli.

Prema saopštenju kosovskog tužilaštva trojica okrivljenih su u bjekstvu i za njima su izdate međunarode potjernice.

Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine, oko devet sati, ispred ulaza u sjedište svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Optužnicom se okrivljeni terete zbog krivičnih djela učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, pomoć u izvršenju krivičnog djela teškog ubistva, neovlašteno posjedovanje, kontrola ili posjedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, zloupotreba službene dužnosti u saizvršenju i manipulacija dokazima, u saizvršilaštvu.

Navodi se i da ova navodna kriminalna grupa nije formirana slučajno, već da djeluje od 2011. godine.

“Optuženi su aktivno učestvovali u kriminalnim aktivnostima grupe znajući da će takvo učešće doprinijeti sprovođenju kriminalnih aktivnosti i direktnom ili indirektnom pribavljanju finansijske ili druge materijalne koristi, u cilju proširenja kontrole preduzeća na teritoriji i kontrola politike u sjevernom dijelu Mitrovice”, piše u saopštenju.

Navodi se da je svaki od optuženih počinio inkriminišuće radnje za pomenutu grupu, u kom slučaju su aktivnosti ove organizovane kriminalne grupe dovele do ubistva Olivera Ivanovića”, navodi se u tužilačkom saopštenju.

Prema tužilaštvu, optuženi N.S. na dan kada je ubijen, Oliver Ivanović, svojim djelovanjem je omogućio izvršenje ubistva.

“Optuženi N.S., blisko je sarađivao s osumnjičenima koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića i na taj način namjerno i svjesno pomagao nepoznatim osumnjičenima u izvršenju krivičnog djela teškog ubistva…”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je takođe pomogao osumnjičenima da nabave automobil marke opel astra, bez registarskih tablica sa zatamnjenim prozorima, kojim su se približili gradu i iz kojeg je ispaljeno šest smrtonosnih hitaca u Ivanovića.

Navodi se i da je optuženi N.S. namjerno i svjesno posjedovao oružje, koje je pronađeno tokom pretresa u njegovoj kući.

Optuženi M.R. je, navodi se, blisko sarađivao s tuženima N.S., R.B., Z.V. i Ž.B. i namjerno i svjesno je pomagao u izvršenju krivičnog djela “teško ubistvo”, prateći žrtvu Olivera Ivanovića prije ubistva…

Optuženi R.B. u svojstvu policijskog službenika, nije izvršavao svoje službene dužnosti u svrhu pribavljanja koristi sebi ili bilo kojoj drugoj osobi.

Navodi se da je blisko sarađivao s organizovanom kriminalnom grupom M.R., od koje je dobijao naredbe da prikriva i eliminiše dokaze, a zločinačka grupa ga je angažovala da prikrije tragove zločina i da ne otkriva slučajeve koji uključuju osumnjičene osobe koje pripadaju zločinačkoj grupi M.R.

Prema optužnici okrivljena osoba S.A., u bliskoj saradnji s osumnjičenima, koji su koordinisali ubistvo Olivera Ivanovića, pomogla je u izvršenju krivičnog djela teškog ubistva, stvarajući uslove i uklanjajući prepreke za izvršenje krivičnog djela, jer je u vrijeme ubistva Ivanovića bio svjestan da su sigurnosne kamere u kancelarijama SDP nasilno isključene, čime je omogućeno da osumnjičene osobe ne budu snimljene u trenutku izvršenja krivičnog djela.

Navodi se i da su ubrzo nakon ubistva Ivanovića, kamere aktivirane u kancelarijama SDP-a, te da je riječ o osobi koja je radila kao administrator u toj stranci i bila je jedina u pomenutom objektu u vrijeme kada je ubistvo počinjeno.

Optuženi D.M. u svojstvu policijskog službenika je, navedeno je, nakon ubistva Ivanovića, bez odobrenja dostavio informacije koje predstavljaju službenu tajnu sa mjesta nesreće u svrhu objavljivanja ili korištenja informacija izvan kosovske teritorije.

On je, kako se navodi, informacije prenio službenom licu srpske policije.

Tužilaštvo navodi i da optuženi D.M. i Z.J. u svojstvu službenih lica na dan ubistva Ivanovića nisu postupili po službenoj dužnosti, u cilju sticanja ili pribavljanja koristi za sebe ili drugo lice. Oni su nakon ubistva Olivera Ivanovića odmah otišli sa lica mjesta, a da ga prethodono nisu obezbijedili, čime su omogućili drugim osobama da intervenišu na mjestu događaja, oštetivši materijalne dokaze.

“Takođe, optuženi D.M. i Z.J. u svojstvu policijskih službenika su odmah nakon ubistva Ivanovića izašli na lice mjesta s ciljem da uklone, prikriju i unište dokaze”.

Tužilaštvo navodi da su do podizanja ovih optužnca preduzete brojne istražne radnje, da je saslušano sto svjedoka, od kojih je trideset saslušao nadležni predmetni tužilac.

“Optuženi su saslušavani više puta, dok su istrage takođe proširene protiv M.M. i G.B., koji su u bjekstvu i za kojima je raspisana potjernica”, navodi se u saopštenju.

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of