Home Vijesti KO MORA VRATITI DIPLOMATSKE PASOŠE Turković obavijestila institucije, zavladao manji haos

KO MORA VRATITI DIPLOMATSKE PASOŠE Turković obavijestila institucije, zavladao manji haos

0

Novoimenovana ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković uputila je u posljednjim danima 2019. obavijest svim institucijama u kojoj traži da određeni zvaničnici vrate diplomatske pasoše.
Tako će neki od zvaničnika morati vratiti svoje ranije diplomatske pasoše, ukoliko ne bude utemeljenja u odredbama Pravilnika o izdavanju diplomatskih pasoša, dok će neki koji su zadržali diplomatske pasoše iz prethodnih mandata, a prešli na nove funkcije to takođe morati uraditi kako bi dobili nove.
No, da je zavladao manji haos u ovoj oblasti i nepridržavanje Pravilnika svjedoči upravo ovaj dopis ministarke.
Turković u ovom dopisu ističe da su od proteklih Opštih izbora u BiH održanih u oktobru 2018. do danas određeni nivoi (institucije) zakonodavne i izvršne vlasti formirani, a neki još uvijek nisu ili je u međuvremenu došlo do preraspodjele izvršnih funkcija izabranih zvaničnika na određenim nivoima ili institucijama vlasti.
– Skrećemo pažnju da je u skladu sa članom 9. Pravilnika o izdavanju diplomatskih pasoša zvaničnik kome prestane svojstvo na temelju kojeg je stekao pravo na pasoš dužan u roku od 15 dana od dana prestanku svojstva vratiti pasoš – kaže se u obavijesti ministarke.
U dopisu Turković navodi da određene zvaničnike slijeduje novi diplomatski pasoš s opisom aktuelne funkcije koja je predviđena pravilnikom liste A.

Ministarka Turković je posebnu pažnju skrenula na izabrane zvaničnike koji trenutno posjeduje pasoše izdate na funckije pod tačkama 29, 30, i 31. odnosno bivši članovi Predsjedništva, bivši predsjedavajući Savjeta ministara i bivši ministar vanjskih poslova, a koji trenutno obnašaju druge funkcije na ovoj listi.
To su, prema raspoloživim informacijama, Dragan Čović, Bakir Izetbegović, Igor Crnadak i Denis Zvizdić.
U njenom dopisu je navedeno da će se po isteku roka pokrenuti postupak oduzimanja diplomatskog pasoša za onog ko ne postupi po obavijesti.
Takođe, pravo na diplomatski pasoš u BiH imaju i osobe na listi B.
Izmjenama Pravilnika u 2018. omogućeno je da diplomatske pasoše BiH imaju i direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA), generalni revizor i zamjenici generalnog revizora u Kabinetu za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK) i direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA).
Takođe, izmijenjena je i takozvana “Lista B” na način da je određeno kako se diplomatski pasoši dodjeluju članovima Komisije za evropske integracije Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, članovima Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske i stalnim sudijama i ad hoc sudijama u Međunarodnim sudovima/arbitražama, imenovane od institucija Bosne i Hercegovine.
(Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je predsjednik Aleksandar Vučić danas poslao izuzetno važne poruke. – Vlada Srbije stoji iza …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju, mitropolitima, episkopima, sveštenstvu i …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je sve građane Republike Srpske da na Dan Republike, 9. januara, dođu u Banjaluku i pokažu …
VIŠE

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je danas božićnu čestitku Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju, …
VIŠE

U Banjaluci je održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Njegovog preosveštestva vladike banjalučkog Jefrema. – U …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u Drvaru pred otvaranjem fabrika “Jumko” iz Vranja, koja će zaposliti od sto do 200 …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)