Home Vijesti KO JE VIZE BiH PRODAVAO IRAČANIMA Tužilaštvo pokrenulo istragu, Crnadak poslao kontrolni...

KO JE VIZE BiH PRODAVAO IRAČANIMA Tužilaštvo pokrenulo istragu, Crnadak poslao kontrolni tim

0

U slučaj izdavanja turističkih viza koje su pojedinci iz Ambasade BiH u Amanu, mimo procedura, omogućili državljanima Iraka uključilo se i Tužilaštvo BiH.
Granična policija BiH, podsjećanja radi, vratila je sa sarajevskog aerodroma prije mjesec 50 državljana Iraka koji su imali turističke vize, a za koje su, kako su ispričali istražiocima, platili po 1.000 evra posrednicima u Ambasadi BiH u Jordanu.
Kasnije je otkriveno da ovo nije prvi slučaj i da je ranije Iračanima izdato skoro 200 turističkih viza za ulazak u BiH, iako se radi o osobama koje dolaze iz zemlje visokog migracijskog rizika i BiH im je samo usputna stanica.
U istragu se ozbiljno uključilo i Ministarstvo inostranih poslova BiH, a juče je potvrđeno da su obaviješteni da je cijeli slučaj završio u Tužilaštvu BiH.

Ministarstvo inostranih poslova BiH je odmah po objavljivanju informacije u vezi sa slučajem deportacije iračkih državljana sa sarajevskog aerodroma zatražilo zvaničnu informaciju od Ambasade BiH u Amanu, kao i od Granične policije BiH.
– Iz Granične policije BiH krajem prošle sedmice odgovoreno je da je predmet proslijeđen Tužilaštvu BiH – rečeno je iz kabineta ministra Ministarstva inostranih poslova Igora Crnatka.
Pojašnjeno je za Avaz da je kancelarija za diplomatsko-konzularnu kontrolu Ministarstva inostranih poslova BiH u međuvremenu, u okviru svojih nadležnosti i na osnovu raspoloživih informacija, u sjedištu ministarstva preispitala proceduru izdavanja viza iračkim državljanima u Ambasadi BiH u Amanu.
Nakon odgovora iz Granične policije BiH, izdat je nalog za upućivanje tima za kontrolu Ministarstva inostranih BiH u Ambasadu BiH u Amanu – rečeno je.
Ko ih je čekao u Sarajevu
Sada se istražuje ko je organizovano dovodio Iračane preko Ambasade BiH u Amanu u BiH, koju su  kasnije koristili kako bi se lakše domogli zemalja Evropske unije.
Pogotovo je čudno da su svi odsjedali u jednom sarajevskom hotelu koji je nedavno bio predmet racije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Delegacije SNSD i DNS na upravo završenom sastanku nisu postigle dogovor o zajedničkom djelovanju u koaliciji. Kako saznaje Srpskainfo, razgovori …
VIŠE

Iz SDA su saopštili da osuđuju izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika po pitanju migrantske krize, koje, kako navode,  očigledno imaju …
VIŠE

Sastanak delegacija DNS i SNSD, na čelu sa predsjednicima Markom Pavićem i Miloradom Dodikom počeo je u Banjaluci. Susret je uslijedio na poziv …
VIŠE

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović uputio je danas Savjetu ministara BiH inicijativu za prihvatanje tzv. malog Šengena, …
VIŠE

U Centru za prebrojavanje glasova u Prištini počelo je prebrojavanje glasova stiglih putem pošte iz centralne Srbije kojih je, prema zvaničnim …
VIŠE

Poslanik SNSD u parlamentu Srpske Ilija Tamindžija danas se brutalno obrušio na poslanicu PDP Jelenu Trivić koju je u jednom momentu uvrijedio …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)