Home Vijesti KO JE U IGRI ZA NOVOG PREDSEDNIKA SKUPŠTINE Srbija slјedeće nedјelje dobija...

KO JE U IGRI ZA NOVOG PREDSEDNIKA SKUPŠTINE Srbija slјedeće nedјelje dobija novi parlament

0

Manje od nedjelju dana ostalo je do isteka roka za konstituisanje novog saziva Narodne skupštine, ali se još ne zna ni kada će sjednica biti održana, gdje, kao ni ko će u naredne četiri godine voditi najviši zakonodavni organ u zemlji.
Ono što je sasvim sigurno, jeste da će mjesto predsjedavajućeg pripasti SNS, kao stranci koja je osvojila najveći broj glasova na izborima, a isto tako je sasvim sigurno i da će naprednjaci napraviti većinu. Izvjesno je i ko ulazi u parlament.
Sve dalje od toga, za sada je pod velom tajne, a pobjeda SNS nikad ubjedljivija, piše Blic.
Kako zakon predviđa, Srbija bi novi saziv trebalo da dobije najkasnije do 4. avgusta. Do tada bi trebalo da budu potvrđeni mandati za svih 250 poslanika, i izabrano novo skupštinsko rukovodstvo.
Prvu sjednicu parlamenta zakazuje predsjednik Narodne skupštine iz prethodnog saziva, a jedino sigurno jeste da će njome predsedavati najstariji poslanik u novom sazivu, Smilja Tišma, koja je izabrana sa liste kandidata SPS. U radu će joj pomagati četiri najmlađa narodna poslanika iz SNS, SPS, SPAS Aleksandra Šapića i Saveza vojvođanskih Mađara.
Gdјe će biti održana sednica?
Usljed složene epidemiološke situacije koja u prethodnih mjesec dana vlada u Srbiji, za konstituisanje Skupštine izabran je krajnji rok, ali još nije poznato ni da li će poslanici položiti svoje zakletve u sali Doma Narodne skupštine ili će, kako bi sve mjere prevencije bile ispoštovane u potpunosti, za održavanje sjednice biti izabrana neka od većih sala u glavom gradu, poput Sava centra, gdje je održana jedna sednica Skupštine Grada Beograda.

– Konstitutivna sednica Skupštine Srbije nije još zakazana. Vidio sam da je još neko pustio tu priču o sjednici u Sava centru, ali to apsolutno nije tačno i nema ni potrebe za tim – rekao je za Danas Vladimir Marinković, dosadašnji potpredsednik Skupštine Srbije i poslanik na listi SNS.
Upravo je Marinković, prema za sada nepotvrđenim informacijama, jedan od kandidata za prvog čoveka Skupštine Srbije. On pak kaže da o tome nije ni sa kim razgovarao na tu temu, ali navodi i da ne bi imao ništa protiv ako bi se to dogodilo.
Kako se spekuliše, među kandidatima koji bi mogli da zauzmu mjesto na kome je prethodnih osam godina sjedela Maja Gojković je i poslanica SNS i potpredsednica ove stranke Marija Obradović, ali i njen stranački kolega Vladimir Orlić, koji je u prethodnom sazivu bio zamenik predsednika poslaničke grupe naprednjaka.
Takođe, na nivou spekulacija je i informacija da bi u slučaju da SNS odluči da većinu formira sa SPAS Aleksandra Šapića, funkcija predsednika parlamenta eventualno mogla da pripadne ovoj stranci.
U ovim kalkulacijama se ne pominje Maja Gojković, za koju se i ranije govorilo da bi mogla da se “preseli” u Nemanjinu 11, odnosno preuzme neko od ministarstava (kultura je svojevremeno bila u opticaju).
Više od 150 novih poslanika
U novom sazivu parlamenta naći će se 96 poslanika iz prethodnog saziva, nekoliko “povratnika”, i najveći broj onih koje se nikada nisu našli na ovoj funkciji.

Pogledajte koliko je poslanika iz prošlog saziva dobilo mandate, prema odluci RIK-a. ⏬ pic.twitter.com/2F7D9FkjgH
— Otvoreni Parlament (@O_Parlament) July 27, 2020

Najviše poslanika imaće SNS, 188, a njih 75 sjedilo je u skupštinskim klupama i u prethodne četiri godine. SPS ima 32 skupštinskih mandata, a SPAS i prije nego što je skupštinski saziv konstituisan ostao bez jednog poslanika, pa se tako broj mandata ove stranke nakon najave Aleksandra Šapića da Vladan Glišić neće biti dio ovog poslaničkog kluba, sa 11 smanjio na 10. Poslanike će imati još i SVM (9), SPP – DPM (4), ADA (3) i SDA (3).

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Opoziciju je moguće razbiti samo ako je ujedinimo. Rajko Vasić, …
VIŠE

Univerzitet u Banjaluci je pao na Vebometriksovoj listi za 822 mjesta i sada se nalazi na 3.843 mjestu. Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u …
VIŠE

Rasvjetljena kompjuterska prevara “teška” 200.000 maraka Darko Kovrlija, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP …
VIŠE

Moj stav je da član Predsjedništva iz Republike Srpske svaki put treba da uloži veto kad je preglasan, poručio je narodni poslanik Srđan …
VIŠE

“Večernje novosti” su večeras objavile, pozivajući se na diplomatske izvore, da će delegaciji Beograda koja u četvrtak putuje na …
VIŠE

Zahtjevi samozvanih stvaralaca Republike Srpske, na čijem čelu se nalazi nekadašnji predsjednik parlamenta Srpske Momčilo Krajišnik, samo su …
VIŠE
Let's block ads! (Why?)