Home Region KO je odgovoran za kamion smrti?

KO je odgovoran za kamion smrti?

0

LONDON – Kina je danas pozvala Britaniju da traži strogu kažnu za umiješane u smrt 39 osoba, koje su pronađene u kamionu u blizini Londona i za koje se vjeruje da su kineski državljani, dok britanska policija ispituje vozača osumnjičenog za njihovo ubistvo.

– Nadamo se da britanska strana može, što je prije moguće, da potvrdi identitete žrtava, utvrdi šta se dogodilo i strogo kazni kriminalce umiješane u ovom slučaju – rekla je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čuenjing na brifingu za novinare, dodajući da policija i dalje nije u mogućnosti da potvrdi nacionalnost žrtava.

U međuvremenu, obdukcija 11 tijela je u toku, dok policija i forenzičari rade na identifikaciji žrtava i pokušavaju da utvrde kako je došlo do njihove smrti i ko je umiješan u, kako se sumnja, lanac krijumčarenja ljudi.

Za to vrijeme, detektivi nastavljaju da ispituju 25-ogodišnjeg vozača kamiona iz Sjeverne Irske, koji je uhapšen nakon što su tijela otkrivena u srijedu u zadnjem dijelu kamiona hladnjače u blizini Londona.

On i dalje nije zvanično identifikovan, ali izvor blizak istrazi rekao je da je njegovo ime Mo Robinson i da je on iz Portdauna.

Detektivi će kasnije odlučiti da li će podići optužnicu protiv njega, da li će ga osloboditi ili tražiti od suda još vremena da ga ispitaju.

– Ovo je najveća istraga te vrste koju je ikada sprovela policija Eseksa i vjerovatno će biti potrebno dosta vremena da dođemo do zaključka – rekao je policijski zvaničnik iz Eseksa Ben-Džulijan Harington.

Kineska ambasada u Londonu saopštila je ranije da je poslala tim u Eseks, koji se sastao sa lokalnom policijom.

U međuvremenu, Global Tajms, koji objavljuje službeni list kineske Komunističke partije “Narodni dnevnik”, pozvao je Britaniju i druge evropske države da prihvate neku odgovornost za smrt 39 osoba.

List ocjenjuje da je trenutno nemoguće reći kolika je odgovornost žrtava za tragediju, ali napominje da se tako “ozbiljna humanitarna katastrofa dogodila pred očima Britanaca i Evropljana”, prenosi Rojters.

– Jasno je da Britanija i relevantne evropske zemlje nisu ispunile svoju odgovornost da zaštite ove ljude od takve smrti – navodi list i dodaje da čak i ako se utvrdi da su oni prokrijumčareni u zemlju, njihova smrt nije njihova krivica.

List ocjenjuje da izgleda da Britanija nije naučila lekciju iz incidenta u Doveru prije 20 godina, kada je u hladnjači nađeno 58 mrtvih migranata iz Kine.

– Zamislite koliko bi temeljne mjere evropske zemlje preduzele da je više desetina Evropljana kolektivno i tragično ubijeno na neki način – navodi list.

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of