Home Biznis Ko iz Vijeća naroda RS ide na „bijeli hljeb“

Ko iz Vijeća naroda RS ide na „bijeli hljeb“

0

16.12.2022. / 15:06

BANJA LUKA – Od ukupno 28 delegata u dosadašnjem sazivu Vijeća naroda Republike Srpske njih 13 ima pravo na takozvani bijeli hljeb ili šestomjesečnu platu od oko 3.000 maraka po isteku mandata.

FOTO: Agencije

Iz Vijeća naroda RS potvrđeno je za CAPITAL da delegati koji su bili u radnom odnosu imaju rok od sedam dana da Administrativnoj komisiji podnesu zahtjev za „bijeli hljeb“.

„Na kraju mandata ukupno 23 delegata bila su u radnom odnosu. U međuvremenu je preminuo delegat Ahmet Čirkić, a sedam delegata je obnovilo mandate i ponovo su izabrani na te funkcije. Preostalih 15 ima rok od sedam dana da podnese zahtjev za tzv. bijeli hljeb, ali vjerovatno to neće svi uraditi, objašnjava naš izvor iz Vijeća naroda RS.

On dodaje da se među tih 15 nalaze i dva penzionera koja zbog toga nemaju pravo na „bijeli hljeb“, pa će njihov zahtjev biti odbijen ako ga podnesu.

„Neki delegati će se vjerovatno vratiti na svoja ranija radna mjesta i neće ni tražiti bijeli hljeb“, kaže naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, petoro delegata koji su primali samo delegatsku naknadu i nisu bili u radnom odnosu, pa nemaju pravo na bijeli hljeb su Igor Bošnjak i Samir Baćevac iz Kluba Bošnjaka, Ivo Mijić i Zdenka Gojković iz Kluba Hrvata i Aleksandra Dalšašo Lepir iz reda Ostalih.

„Status profesionalca imali su svi delegati u Klubu Srba Vukota Govedarica, Vojislav Gligić, Živko Marjanac, Jasna Lukić, Miroslav Lazarević, Ognjen Tadić, Slavko Dunjić i Dragan Ristić. Govedarica se vratio među poslanike Narodne skupštine, Gligić i Marjanac su ponovo izabrani za delegate, a Dunjić je penzioner. Preostala četiri Jasna Lukić, Miroslav Lazarević, Ognjen Tadić i Dragan Ristić imaju pravo da traže bijeli hljeb“, precizira naš izvor.

Kada je riječ o Klubu Bošnjaka, nastavlja on, Alija Tabaković i Igor Bošnjak ponovo su izabrani za delegate, Ahmet Čirkić je preminuo, Samir Baćevac nije bio profesionalni delegat, tako da bijeli hljeb mogu da traže Mihnet Okić, Faruk Đozić, Muris Čirkić i Džemaludin Šabanović.

„Što se tiče Hrvata, Nada Tešanović ostaje delegat i juče je ponovo izabrana u rukovodstvo Vijeća naroda. Ivo Mijić i Zdenka Gojković nisu bili u radnom odnosu, Marija Rapo je penzionerka, pa pravo na bijeli hljeb imaju Denis Ivanović, Dragana Zec, Ivo Bošnjak i Ivo Kamenjašević“, kaže naš izvor.

On na kraju dodaje da su Franc Sošnja i Danijel Puhalić ponovo izabrani za delegate u Klubu Ostalih, a Aleksandra Dalšašo Lepir nije bila profesionalni delegat, pa pravo na bijeli hljeb ima samo Radenko Rikić.

CAPITAL: D. Momić

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)