Home Biznis Kinezi hoće autoput Vukosavlje-Rača, a gradnju dobijene dionice Banjaluka-Prijedor više i ne...

Kinezi hoće autoput Vukosavlje-Rača, a gradnju dobijene dionice Banjaluka-Prijedor više i ne spominju

5

28.08.2020. / 16:30

BANJALUKA – Srpski član Predsjedništva i delegacija Vlade Republike Srpske razgovarali su danas sa predstavnicima kineske kompanije „Shandong Hi-Speed Group“. Nakon sastanaka saopšteno je da su Kinezi u igri za gradnju autoputa Vukosavlje-Rača, bez spominjanja zašto ne poštuju rokove iz ugovora o gradnji dionice Banjaluka-Prijedor.

Nakon sastanka sa Miloradom Dodikom saopšteno je da je sa zamjenikom direktora kineske kompanije Meng Janom razgovarano o nastavku saradnje u oblasti infrastrukture.

`Šandong haj spid grup` je kompanija u državnom vlasništvu Kine koja ima međunarodni kreditni rejting “A”, a čija vrijednost se procjenjuje na 150 milijardi američkih dolara. Dodik je zahvalio predstavnicima ove kompanije i na donaciji medicinskih sredstava koju je ta kompanija uputila Republici Srpskoj neposredno po izbijanju epidemije virusa korona“, prenijela je agencija Srna.

​Iz Vlade RS su bili rječitiji i istakli su da je Višković sa delegacijom kineske kompanije razgovarao o mogućnostima saradnje u različitim projektima izgradnje i modernizacije putne infrastrukture, pri čemu je delegacija kompanije „Shandong Hi-Speed Group Co. Ltd.“ izrazila zainteresovanost za učešće u izgradnji dionioce autoputa od Vukosavlja do Rače.

„Premijer Višković istakao je da je izgradnja autoputa koji će povezati Banja Luku i Beograd strateški prioritet Vlade Republike Spske, te pozdravio zainteresovanost kineske kompanije da učestvuje u izgradnji dionice od Vukosavlja do Rače. Na sastanku je dogovoreno da će razgovori o ovom, kao i o drugim potencijalnim projektima, biti nastavljeni u narednom periodu“, navedeno je u saopštenju iz Vlade RS.

Osim Viškovića, sastanku su prisustvovali i ministar saobraćaja i veza Đorđe Popović, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, ministar finansija Zora Vidović i direktor „Autoputeva Republike Srpske” Dušan Topić.

Posjećamo, Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor potpisali su ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić i Jang Sju, generalni direktor kompanije „SDHS-CSI BH“, koja je u Banjaluci registrovana kao predstavništvo kineske kompanije “China Shandong Inernational Economic & Technical Cooperation Group”. Ta kineska kompanija u sastavu je „Shandong Hi-Speed Group“.

Iako Kinezi nisu ispunili četiri uslova u dosadašnjem trajanju ugovora o koncesiji za autoput Banjaluka – Prijedor, Vlada Republike Srpske opet im je u julu progledala kroz prste i produžila rok za izradu neophodne dokumentacije za početak gradnje tog puta.

Naime, rok da Kinezi završe idejni projekat, da pribave lokacijske uslove, završe procjenu uticaja na životnu sredinu i izrade studiju izvodljivosti, kao i da definišu određene priloge Ugovora o koncesiji, istekao je 13. decembra prošle godine.

Pošto rok nije ispoštovan, Vlada im je, dan prije isteka roka, izašla u susret i dala novi rok. Ni taj rok, koji je bio do 13. juna ove godine, nije ispoštovan. U julu je Kinezima dat novi rok, do 30. septembra ove godine.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Tagovi:

Povezane vijesti

Let's block ads! (Why?)

5 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here