Home Biznis Kineska ekonomija uticaće na cijene

Kineska ekonomija uticaće na cijene

0

02.01.2023. / 14:00

PEKING – U ovoj godini cijene nafte u svijetu zavisiće najviše od kineske ekonomije, a stopa nezaposlenosti biće znatno povećana, procjenjuju stručnjaci.

FOTO: Pixabay

Ulagači oprezno ulaze u 2023. očekujući dodatno povećanje kamatnih stopa i recesiju u zemljama širom svijeta, smatra Krejg Erlam iz OAND-a, organizacije koje se bavi kurentnošću valuta.

Leon Li iz “CMC Marketsa” smatra da će ove godine tržište balansirati između “tijesnog snabdijevanja” i smanjene potražnje zbog pogoršanog makroekonomskog okruženja.

“U 2023. globalna stopa nezaposlenosti trebala bi naglo rasti, što će ograničiti potražnju za energijom. Zato mislim da bi cijene nafte mogle pasti i na 60 dolara”, objašnjava Li.

On smatra da puno toga zavisi od stanja ekonomije Kine, koja je najveći svjetski uvoznik nafte.

Rast kineske privrede sada je usporen zbog strogih mjera protiv kovida 19, pa je Kina zabilježila pad potražnje za naftom, nakon nekoliko godina rasta.

Pošto su kineske vlasti nedavno odustale od politike nulte tolerancije kovida i počele da popuštaju restriktivne mjere, analitičari u ovoj godini očekuju ubrzanje rasta ekonomije.

Trgovci se plaše da će se sa ukidanjem restriktivnih mjera širenje zaraze ubrzati i potrajati duže, što bi idućih mjeseci moglo da “pritisne” zdravstveni sistem u Kini i cijelu ekonomiju, a time i kinesku potražnju za naftom.

Tridesetak analitičara, čije stavove prenose ekonomski portali, procjenjuju da će ove godine cijena barela u Londonu iznositi u, prosjeku, oko 89.40 dolara.

Na američkom tržištu bi, pak, prema procjenama, cijena u prosjeku mogla iznositi oko 84,85 dolara. Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)