Home Crna hronika Kazne za nedozvoljenu upotrebu pirotehnike od 300 do 900 maraka

Kazne za nedozvoljenu upotrebu pirotehnike od 300 do 900 maraka

0


Kazna za nedozvoljenu upotrebu pirotehničkih sredstava na javnim mjestima iznosi od 300 do 900 KM, istaknuto je danas u Osnovnoj školi “Knez Ivo od Semberije” u Bijeljini gdje je promovisana kampanja čiji je cilj da se građani upoznaju o dozvoljenim pirotehničkim sredstvima i opasnostima koje mogu proisteći iz njihove nepravilne upotrebe.

Pomoćnik komandira Policijska stanice Bijeljina jedan Nebojša Pavlović rekao je da je cilj današnjeg predavanja da se učenici upoznaju o posljedicama koje mogu nastupiti usljed njihove upotrebe, ali i sankcijama koje se mogu izreći onima koji ih upotrijebe na nedozvoljenim mjestima.

On je naveo da će, zajedno sa inspekcijama, policija preduzimati mjere prilikom obilaska trgovinsih radnji u kojima se prodaju pirotehnička sredstva.

Pavlović je naveo da predavanja ovog tipa daju rezultate i da Policijska uprava Bijeljina prošle godine nije zabilježila nijednu povredu učenika.

Ljekar Doma zdravlja Bijeljina Anđelka Spasojević upozorila je da novogodišnji i božićni praznici gotovo nikada ne prolaze bez upotrebe pirotehničkih sredstava što nestručnim i nesavjesnim rukovanjem može da izazove opasne posljedice po zdravlje.

“Svako ko se odluči na upotrebu ovih sredstava mora da bude svjestan da time narušava, kako svoje, tako i zdravlje drugih”, rekla je Spasojevićeva novinarima.

Ona je navela da su najčešće povrede kao posljedica upotrebe pirotehničkih sredstava opekotine različitog stepena i intenziteta, zatim razderotine kože, potkožnog tkiva, mišića sa otrgnućima dijelova ili čitavih prstiju.

“U 70 odsto slučajeva povrede su na rukama, prstima i šaci, a u ostalih 30 odsto mogu da budu povrijeđene podlaktice, butine, lice, usta, nos, a povrede očiju su među onim težim koje kasnije mogu da dovedu i do gubitka vida”, rekla je Spasojevićeva.

Iz Policijske uprave Bijeljina ističu da sprovode niz preventivnih aktivnosti da bi građani predstojeće praznike proslavili mirno, dostojanstveno i u bezbjednom okruženju.

Agencije

Pročitaj još…

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of