Home Biznis Kazna Agrokoru smanjena sa 53 na samo milion evra

Kazna Agrokoru smanjena sa 53 na samo milion evra

0

20.06.2020. / 15:01

LJUBLJANA – Viši sud u Ljubljani smanjio je sa 53,5 miliona evra na samo jedan milion kaznu koju je slovenački regulator za tržišnu konkurenciju (AVK) prošle godine izrekao hrvatskoj kompaniji Agrokor, javljaju danas slovenački mediji.


Time je otvorena mogućnost deblokade zaplijenjenih akcija Agrokora u slovenačkom trglovinskom lancu Merkator, čime se omogućava njegov prenos iz posrnulog hrvatskog koncerna u novu grupu Fortenova, navodi se u obrazloženju koje je prenio ljubljanski dnevni list “Dnevnik”.

Nezvaničnu informaciju lista prenijeli su i svi ostali važniji slovenački mediji.

AVK je krajem prošle godine zbog neprijavljene kupovine manje punionice Costella, iz vremena kad je koncern vodio Ivica Todorić, Agrokoru izrekao kaznu od 53,5 miliona evra i za obezbjeđenje plaćanja kazne zaplijenio njegove akcije u Merkatoru.

Na odluku AVK-a o kazni od 53,5 miliona evra koja je dovela do zapljene njegovih akcija u Merkatoru, Agrokor se žalio višem sudu koji je ovih dana odlučio da je Agrokor dužan da plati “samo” milion evra, piše “Dnevnik” pozivajući se na nezvanične izvore.

Na takvo rješenje višeg suda AVK nema pravo žalbe, prenosi Hina.

Ako Agrokor pristane da plati kaznu, moći će istovremeno da raspolagaže akcijama Merkatora. Time bi bila otklonjena i jedna od prepreka za prenos vlasništva Merkatorovih dionica s finansijski posrnulog koncerna na Fortenovu, na koju su s izuzetkom Merkatora već prenijete sve solventne firme Agrokora“, prenijela je Slovenačka televizija.

Za realizaciju tog prenosa, kako se navodi, potrebni su još i dopuštenje Evropske komisije i saglasnost svih 56 Merkatorovih banaka-poverilaca, od kojih je velika većina na to već pristala.

Tanjug

Tagovi:

Povezane vijesti

Let's block ads! (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here