Home Politika Kasipović: Republički centar za istraživanje rata radi kvalitetno

Kasipović: Republički centar za istraživanje rata radi kvalitetno

0


Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih radi kvalitetno i ima potpunu podršku Vlade.

– Traženje nestalih je najpreče zbog njihovih porodica – rekao je Kasipović, tokom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o izvještaju o analizi i planu aktivnosti o pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina.

On je napomenuo da Strategija za procesuiranje ratnih zločina na nivou BiH nije usvojena najvjerovatnije zbog snažnih političkih i nacionalnih interesa, pa i zbog toga da bi bili izbjegnuti neki procesi.

– I da nestanu neki svjedoci. To je opasno – ukazao je Kasipović i poručio da moraju biti procesuirani svi koji su odgovorni za ratne zločine.

Šef poslaničkog kluba SNSD Igor Žunić smatra da treba pronaći sva nestala lica u proteklom ratu da bi njihove porodice konačno pronašle mir i da istina o stradanju ljudi bude potpuna.

Žunić je pohvalio rad Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i direktora Milorada Kojića.

Šef poslaničkog kluba SDS Miladin Stanić ukazao je na zastoj u traženju nestalih lica srpske nacionalnosti nakon formiranja Instituta za nestala lica BiH.

– Institut za nestala lica radi samo na traženju nestalih iz jednog naroda. Neka pronađu sve nestale Bošnjake, ali neka pronađu i sve ostale – naglasio je Stanić.

On je pohvalio rad Republičkog centra i direktora Milorada Kojića, ističući da je riječ o mladom čovjeku čije bi djelovanje moglo biti primjer drugim institucijama.

Šef poslaničkog kluba NDP Dragan Čavić rekao je da Institut za nestala lica BiH nije ispunio očekivanja zbog kojih je osnovan 2008. godine, a to je ubrzanje procesa traženja nestalih lica srpske nacionalnosti.

“Neprihvatljivo je da se 11 godina nakon formiranja Instituta u tri spomen-kosturnice još nalazi 600 ekshumiranih i neidentifikovanih posmrtnih ostataka”, naveo je Čavić.

Senad Bratić iz Poslaničke grupe “Zajedno za BiH” smatra da je izvještaj većim dijelom jednostran i da je trebalo da bude kompletniji po pitanju nacionalne strukture, odnosno da obuhvata žrtve i drugih nacionalnosti.

Pročitaj još…

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of