Home Vijesti KAMEN TEMELJAC, FABRIKE, SASTANAK SA LIDERIMA IZ BiH Erdogan stiže u Srbiju,...

KAMEN TEMELJAC, FABRIKE, SASTANAK SA LIDERIMA IZ BiH Erdogan stiže u Srbiju, a ovako će izgledati njegova posjeta

0

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan stiže danas u zvaničnu posjetu Srbiji, drugoj po redu u protekle dvije godine.
Njegov domaćin biće srpski predsjednik Aleksandar Vučić, sa kojim imati veliki broj aktivnosti tokom dvodnevne posjete (7. i 8. oktobar). Jedna od najvažnijih biće postavljanje kamena temeljca, čime će biti obilježen početak radova na izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo.
Osim toga, u planu je i potpisivanje nekoliko bilateralnih sporazuma, otvaranje fabrika, ali i trilateralni sastanak sa trojicom članova predsjedništva BiH.
Kako je najavljeno, Erdogan će u Srbiju stići sa delegacijom od oko dvjesta privrednika, pa su očekivanja da će biti i koknretnijih ideja i dogovora o mogućnostima zajedničke saradnje u ekonomskom domenu.
Kako je prije dva dana rekao srpski ministar trgovine, turizma i telekomu nikacija Rasim Ljajić, “ulazi se u jedan ozbiljan investicioni infrastrukturni ciklus sa BiH koji ima za cilj da poveže dvije zemlje”.
– Činjenica je da mi sa BiH imamo najveću trgovinsku razmjenu u regionu, a imamo ubjedljivo najgoru infrastrukturu i ubjedljivo najgoru povezanost i drumsku i željezničku i na svaki drugi način – kazao je on.
Uoči Erdoganove posjete za Blic je govorio i ambasador Turske u Srbiji Tadžu Bilgič, koji je kazao da će tokom Erdoganove posjete razgovaraće se o bilateralnim odnosima, regionalnim dešavanjima, kao i da će biti održan poslovni forum, ali i trilateralni samit lidera Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
– Ekonomska i trgovinska saradnja između dvije zemalje raste svakim danom. Trgovinska razmjena koja je prije dvije godine iznosila 800 miliona dolara, danas iznosi više od 1,3 milijarde dolara. Pojavljuju se nove mogućnosti za saradnju. Tokom posjete biće položen kamen temeljac za izgradnju autoputa Beograd.
Sarajevo i rekonstrukciju puta Novi Pazar-Tutin. Takođe, otvorićemo šest fabrika u okviru investicija koje su započete 2017. godine. Pored toga, otvorićemo i projekte koje je realizovala TIKA, kao što je tvrđava Ram. Svakako će dva lidera razgovarati i o novim projektima korisnim za obje zemlje – kazao je on.

Svečani doček, pa sastanci
Svečani doček turskom prdsjedniku biće priređen sutra u 12.30 sati ispred Palate Srbija. Nakon toga, dvojica predsjednika će obići izložbu “Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije”, a u 13 sati slijedi tet-a-tet razgovor Vučića i Erdogana.
Za 14 časova predviđena je sjednica Visokog savjeta za saradnju Srbije i Turske koju će voditi dvojica predsjednika. Sat kasnije Vučić i Erdogan obratiće se medijima.
Istovremeno biće potpisan niz bilateralnih dokumenata i predstavljeno zajedničko izdanje poštanskih maraka povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Republike Turske.
Od 16 sati uslijediće srpsko-turski poslovni forum na kome će se obratiti dvojica predsjednika.
Pročitajte još:Erdogan: Turska podržava Dejtonski sporazum uprkos nedostacima
Trilaterala i kamen temeljac za auto-put
Drugog dana posjete, predsjednici Vučić i Erdogan biće domaćini na Trilateralnom samitu Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, nakon koga su predviđene zajedničke izjave za medije.
Jedan od najavažnijih momenata Erdoganove posjete biće svečano obilježavanje početka radova na izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo, u utorak popodne u 16 sati.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Ðurić ocijenio je danas da nema legitimne vlade u Prištini i pokrajinskih privremenih institucija …

Prošlo je tačno 365 dana od održavanja Opštih izbora 2018. godine. Ni to nije bilo dovoljno vremena da političari na nivou BiH i federalnom …

Na osnovu obrađenih 95,88 odsto glasova, na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji Srpska lista osvojila je svih 10 rezervisanih …

Turska podržava Dejtonski sporazum kao minimalni kompromis koji trenutno postoji za BiH, uprkos postojanju nekih nedostataka i činjenicu da niko u …

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i lider SPS Ivica Dačić izjavio je da je na kosovskim izborima u nedjelju pobijedio srpski narod na Kosovu i …

„Zna Mile da Marko zna da Mile zna da Marko zna da sve zna.“ Rajko Vasić, …

Let’s block ads! (Why?)